PUBLICITAT

Andorra La Vella

Els grups critiquen l’optimisme de l’Executiu vers les futures reformes

El PS considera que els canvis legislatius deixaran una Andorra «pitjor»

Per ESTEFANIA GRACIA RUIZ

El síndic general, Vicenç Mateu, durant el discurs d’ahir.
El síndic general, Vicenç Mateu, durant el discurs d’ahir. | ANA / M. T.
El Dia de Meritxell posa en marxa el curs polític, i amb ell, la represa de debats parlamentaris. De fet, el síndic general, Vicenç Mateu, va destacar ahir –en declaracions posteriors al seu tradicional discurs– que de cara al que queda de legislatura, s’aprovaran algunes de les «reformes cabdals» que permetran «transformar» Andorra. Entre elles, es troba la nova delimitació de competències i transferències dels comuns, part de la reforma pública i la sanitària. 
 
Els grups de l’oposició, però, no van ser tant optimistes amb les noves reformes. En concret, des del Partit Socialdemòcrata (PS), el conseller general Pere López va remarcar que els canvis legislatius comentats arriben tard i que acabaran «sent un retrocés pel nostre país», així com que deixaran una Andorra «molt pitjor i diferent a la de fa una dècada». 
 
Tanmateix, el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va assegurar que amb el temps que queda de legislatura (aproximadament un any i mig) no es podran fer totes les reformes que s’han promès, unes declaracions amb les que el president del Grup Parlamentari Liberal, Josep Pintat, va coincidir. 
 
Al respecte, el cap de Govern, Toni Martí, va reconèixer que algunes de les reformes previstes s’hauran d’ajornar per poder «mantenir un cert equilibri en els comptes públics».
 
Acords parlamentaris / Segons Naudi, amb la llei de competències i transferències comunals «s’ha perdut una gran ocasió». I és que el conseller considera que s’ha fet un text «precipitat» i que en un futur «s’haurà de tornar a modificar». 
 
Precisament, l’Executiu confia en aprovar dita llei a principis del proper mes d’octubre, i així ho va destacar ahir el síndic. A més, segons va puntualitzar el president del Grup Parlamentari Demòcrata, Ladislau Baró, DA «té un acord polític amb els liberals» per tirar endavant la llei. 
 
Tot i això, Pintat va remarcar que des de Ld’A es presentaran esmenes a les lleis de competències i transferències comunals sobre les cessions de terreny per projectes d’interès nacionals i plans sectorials no previstos en els plans d’ordenació i urbanisme comunals. «Perquè com ja vam informar en el seu moment, volem que l’informe del comú afectat per l’equipament sempre sigui vinculant».
 
Tant SDP com PS també tenen previst entrar esmenes a la llei, ambdós per defensar els criteris que ja han anat exposant al llarg de les reunions tripartides que s’han fet entre els comuns, el Govern i els consellers. 
 
Candidats a cap de Govern / Un altre dels temes que darrerament està sobre la taula és els possibles candidats a cap de Govern de cara a les properes eleccions del 2019. Al respecte, en ser preguntat si ell es veia postulant com a tal, Mateu va remarcar que qualsevol andorrà no podria «contestar que no li agradaria [ser cap de Govern], perquè és un privilegi, un honor i un mèrit». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT