PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

UL es posiciona en contra dels dos textos mentre Ld’A opta pel silenci

El PS i SDP creuen que el Govern ha de frenar la reforma vistos els dubtes constitucionals que presenta

Per LÍDIA RAVENTÓS

Els consellers liberals Pintat, Camp, Costa i Gallardo conversen amb Martí al Consell General.
Els consellers liberals Pintat, Camp, Costa i Gallardo conversen amb Martí al Consell General. | MARICEL BLANCH
La decisió sobre si aproven o no la modificació de la llei de competències i transferències que actualment recau s’obre el Grup Parlamentari Liberal cada vegada aglutina més dubtes. L’informe demanat pel Comú de Sant Julià de Lòria al catedràtic emèrit en Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona, Miguel Ángel Aparicio, evidencia que diverses disposicions del text legislatiu són inconstitucionals. Una afirmació que ha fet posicionar els consellers comunals d’Unió Laurediana (UL) en contra de la reforma, ja que consideren que «posa en dubte la constitucionalitat de la reforma».

La clau ara és si, tot i això, el grup liberal donarà suport a un text que podria ser il·legal discrepant així dels consellers de la parròquia del president del seu grup parlamentari, Josep Pintat. És important recordar que el Govern necessita del vot afirmatiu dels liberals per a què s’aprovi la modificació, ja que es tracta d’una llei qualificada –cal majoria tant a la llista nacional com parroquial– i la resta de grups ja han indicat que votaran en contra. Per ara, cap conseller liberal ha volgut opinar sobre la qüestió.

En tot cas, el conseller comunal d’UL, Joan Albert Farré, va assegurar ahir que «com a oposició nosaltres no hem aprovat res, ja que no se’ns ha deixat participar en el procés». Segons Farré, després que la majoria comunal liderada per Josep Miquel Vila «ens hagi deixat al marge, sobta que ara aparegui demanant-nos ajuda». De moment, però, tot el que farà l’oposició laurediana és informar a la resta d’implicats, tant comuns com grups parlamentaris, de dit informe.

Preocupació del PS i d’SDP / L’informe no ha fet més que constatar les preocupacions ja esmentades per part del Partit Socialdemòcrata (PS) i de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), segons van indicar les pròpies formacions. Així, el conseller del PS, Pere López, va deixar clar que les conclusions de l’estudi «no ens han sorprès en excés» perquè «alguns dels termes ja els havíem comentat tant en les reunions a tres bandes [Govern, comuns i Consell General] com en Junta de Presidents». En tot cas, però, assegura que és un informe que «caldrà tenir molt en compte, no només pel que diu si no sobretot per qui ho diu».

López va destacar que el text genera molts dubtes a nivell jurídic sobre el principi de solidaritat i sobre les assignacions pressupostàries segons complements. Per tot, el lider socialdemòcrata deixa clar que «tant el Govern com Sindicatura hauran de donar resposta a aquest informe» i «argumentar molt bé» la seva proposta. Al seu entendre, «un escenari en el qual el Govern ara no faci res no té cabuda» i va deixar clar que «no es pot tramitar un text legislatiu amb ombres de dubtes tan significatives». Malgrat tot, López va assegurar que si el Govern o Sindicatura no actuen, «analitzarem quines possibilitats hi ha».

Per la seva banda, el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, també va incidir en què ja en diverses ocasions des de la formació ja havien evidenciat que la reforma incloïa diverses «deficiències» i que «no ajuda a tots els comuns». Des del seu punt de vista, el més greu és que «es retallin competències comunals», sobretot, va afegir, en el suposat que el Govern demani un terreny de propietat parroquial per fer-hi un projecte d’interès nacional i que l’opinió de les corporacions locals no sigui vinculants. Per tot, Naudi considera que «la reformeta» presentada per l’Executiu «és un retorcés i planteja qüestions «contràries a la Constitució».

Crítiques al paper dels liberals / En tot cas, el paper que està jugant Liberals d’Andorra (Ld’A) en l’elaboració d’aquesta modificació ha deixat «desconcertats» a la resta de grups de l’oposició. El conseller socialdemòcrata Pere López va afirmar que durant les comissions de treball, els liberals «no van obrir boca» i van ser bastant «inactius». De manera que «ens sorprèn que després acceptessin un text del qual no van participar».

Per part seva, el conseller progressista va exposar que és «xocant que siguin els consellers liberals i demòcrates de Sant Julià de Lòria els que tinguin una opinió diferent a la dels seus grups polítics», ja que són les dues úniques forces que s’han mostrat favorables a aprovar la nova llei. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT