PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Cal fer més pedagogia del vot i apropar-se a la ciutadania

Els partits coincideixen en què més implicació beneficia a tothom

Per Mireia Aguilar

Una electora exerceix el seu dret a vot.
Una electora exerceix el seu dret a vot. | TONY LARA
Després que dijous el Centre de Recerca Sociològica (CRES) presentés les conclusions de caire qualitatiu del seu estudi sobre l’abstenció, ahir consellers generals de diferents partits van comentar quins creuen que haurien de ser els propers passos a seguir per intentar aturar l’escalada de desafecció política al país. 
 
Rosa Gili (PS), Ferran Costa (Ld’A), Sílvia Bonet (Independent) i Mònica Bonell (DA) van coincidir a assenyalar la importància de fer pedagogia sobre la participació política des de les escoles però també transversalment amb campanyes adreçades a totes les edats. 
 
En aquest sentit, Rosa Gili va manifestar: «Vinc de l’àmbit de l’educació i ja fa temps que veig que els joves han de ser conscients que vot a vot sí que es pot acabar incidint i provocant canvis. Cal que formem els nens i nenes com a ciutadans i que entenguin que les seves opinions poden ser claus per a la societat».
D’altra banda, Ferran Costa va considerar que tot i que sí que «es poden fer campanyes de conscienciació, hi ha factors de desafecció que són alienes a nosaltres com la crisi econòmica global o els casos de corrupció als països veïns». 
 
Per a Costa és «essencial ser més accessibles als ciutadans i això, avui en dia, no vol dir estar al carrer cada dia, és possible ser més propers als ciutadans a través de les xarxes socials, per exemple», va opinar el liberal. 
 
També es va mostrar partidària d’augmentar la proximitat amb la gent Sílvia Bonet, que creu que «el ciutadà no ens percep com a gent corrent i accessible. A més, per a la independent caldria «fomentar la participació dels ciutadans en la política durant tot l’any i no només en el període d’eleccions, ja que els andorrans tenen molt a aportar i ens ho estem perdent. Les persones de la societat civil que s’associen i proven d’incidir en la política són sempre les mateixes, hauríem de treballar per augmentar el teixit de la societat civil activa», va afirmar la independent. 
 
En l’àmbit de la participació dels residents a l’estranger, Mònica Bonell va proposar «millorar el registre de les adreces i estudiar si es pot simplificar el sistema perquè alguns ciutadans es queixen que és massa farragós». Tots van coincidir a dir que malgrat que ja existeixen alternatives per votar anticipadament o per correu, tots els esforços seran bons per evitar que hi hagi excuses per a no participar. 

ROSA GILI, Consellera socialdemòcrata: «Els joves han de ser conscients que vot a vot sí que es pot acabar incidint i provocant canvis a la societat»
FERRAN COSTA, conseller liberal: «Les xarxes socials ofereixen una bona oportunitat de mostrar-nos més propers a la ciutadania»
SÍLVIA BONET, consellera independent: «Cal facilitar la implicació dels ciutadans no només durant les eleccions sinó en diferents processos al llarg de l’any»
MÒNICA BONELL, consellera demòcrata: «Caldria millorar el registre d’andorrans a l’estranger i estudiar la simplificació de la votació des de fora del país»

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT