PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’hivern haurà d’esperar

El descens sobtat de temperatures amb precipitacions ha estat provocat per un front fred puntual

Per I. Moure

Vallnord-Ordino Arcalís es va despertar amb una bona capa de neu, el diumenge de la setmana passada.
Vallnord-Ordino Arcalís es va despertar amb una bona capa de neu, el diumenge de la setmana passada. | VALLNORD
De cop i volta, les baixes temperatures semblaven instal·lades al Principat. Però no. No venen per quedar-se. Venen tan sols de visita. L’intens fred de finals de la setmana passada i principis d’aquesta va ser provocat pel pas d’un front provinent del nord oest i que va venir acompanyat de pluges intermitents i una cota de neu que va baixar fins els 1.900 metres. «L’aire fred que acompanyava aquest front va afavorir la inestabilitat atmosfèrica la tarda de dissabte i va provocar que la precipitació fos en forma de neu fins els 1.700 metres», argumenten des del Servei de Meteorologia del Govern.
 
Quant a les temperatures, els registres més destacables van ser les glaçades a fons de vall, com les de Ransol o les Salines. Les dues estacions, de fet, van registrar una mínima d’un grau sota zero, la matinada del diumenge passat. I és clar, venint d’un estiu càlid com el que hem tingut –sobretot al juny–, el canvi de la calor al fred ha sigut més brusc.
 
En tot cas, els registres meteorològics històrics de FEDA demostren que no és estrany que es produeixin gelades al setembre, com així ha estat. «És evident que no son els registres climatològics mitjans que s’han donat a principis de mes –i tot l’estiu en general– però aquestes baixades de temperatura puntuals són normals, fins i tot, hem viscut alguna de més baixa encara», expliquen des del Servei de Meteorologia.  
Canvi climàtic
 
Des del 2010 no es registraven glaçades a l’estació de FEDA a Ransol. Llavors van ser tres dies consecutius amb glaçades i una mínima de dos graus sota zero. Set anys han passat. Un període llarg i poc habitual que els experts  relacionen «amb la tendència mundial del canvi climàtic». El descens de temperatura, les glaçades a fons de vall i les nevades d’aquests dies no serveixen per especular sobre el comportament meteorològic del pròxims mesos, però sí per corroborar que el canvi climàtic és una realitat «i que també està afectant el nostre país», matisa el Servei. 
 
Una prova clara és l’indicador de dies amb glaçada en un mes de setembre a l’estació de Ransol –a 1.645 metres d’altura–, que deixa patent sobre les glaçades un descens de les intensitats i de la freqüència durant el setè més de l’any dels darrers anys.
 
Els últims registres diuen que ja ha tornat la normalitat. La nit de dilluns a dimarts va ser la darrera freda i glaçada per sobre dels 1.700 metres que s’ha registrat al Principat. I la tendència és de nou cap a l’alça, a temperatures de pantaló curt i xancletes: «La calor anirà pujant progressivament amb un lleuger retrocés el dissabte [avui per al lector], però tornant a recuperar-se el diumenge [demà]», prediuen els meteoròlegs. Aquest cap de setmana es preveuen màximes de fins a 24 graus.
 
Desembre, gener i febrer càlids
 
Aquest descens puntual de temperatures no serveix, segons els meteoròlegs, per fer previsions a llarg termini, per tant, tampoc pot donar pistes sobre quina tendència prendrà l’hivern en matèria de temperatures i precipitacions. 
 
Si a curt i mitjà termini es pot preveure el temps que farà cada dia, a llarg termini la tendència és en setmanes, mesos o estacions. «Així doncs, pel que fa a l’hivern, a gairebé tres mesos vista podem dir que el conjunt format per desembre, gener i febrer serà càlid», apunten des del servei, afegint que «aquesta tendència no és incompatible amb què un del mesos es registrin fenòmens que difereixin de la mitjana», és a dir, que pot ser un mes càlid en la mitja de tots els dies, tot i que en alguns faci fred, nevi o plogui. 
 
De precipitacions no hi ha tampoc una tendència clara, per tant ,es poden donar els tres escenaris possibles –sec, normal o humit– amb la mateixa probabilitat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT