PUBLICITAT

Andorra La Vella

Els delictes contra la integritat i la vida humana creixen un 24%

L’assassinat, l’homicidi i el maltractament augmenten i els tractes degradants s’estabilitzen

Per ESTEFANIA GRACIA RUIZ

Celebració de l’obertura de l’any judicial 2017-2018.
Celebració de l’obertura de l’any judicial 2017-2018. | MARICEL BLANCH
Els delictes contra la vida humana independent i la integritat física i moral de les persones han augmentat un 24,16% en comparació al darrer any, passant de 505 a 627. Aquestes dades es desprenen de la memòria anual que elabora la Fiscalia General  i que es va fer pública divendres passat en el marc de l’obertura de l’any judicial 2017-2018. 
 
En el document s’especifica que aquest increment es deu sobretot al creixement de les causes incoades «per conductes d’assassinat, d’homicidi, de lesions doloses i de maltractament», mentre que els procediments relatius a les conductes d’omissió del deure de socors i tractes degradants «s’han mantingut estables». 
 
En concret, durant el període 2016-2017, s’han registrat dos assassinats en grau de temptativa, dos homicidis en grau de temptativa, 371 delictes per lesions, 250 per conductes de maltractament, un per conducta d’omissió del deure de socors i un per tractes degradants.
 
Dels 627 procediments comptabilitzats per aquesta tipologia de delicte, 372 han estat diligències prèvies, 56 sumaris per delictes majors, 122 sumaris per delictes menors, 111 contravencions penals i quatre procediments de jurisdicció de menors.
 
Furts i robatoris / D’altra banda, la memòria mostra que els delictes de furt han disminuït un 6,77% (passant de 1.122 a 1.046) i els de robatori un 11,11% (passant de nou a vuit). 
En relació a les causes per furt, 79 obeeixen a la modalitat de furts amb força en les coses, 14 a furts amb abús de confiança, nou d’ús de vehicle, vuit a furts amb escalament, set a furts qualificats per raó de la natura o valor del bé sostret, quatre en casa habitada, 922 al tipus bàsic de furt i tres a la modalitat de furt impropi. I pel que fa als robatoris, un obeeix a la modalitat de robatori d’ús de vehicle i set al tipus bàsic de robatori.
 
Seguretat Viària / Una altra de les tipologies de delictes que més omple les causes judicials és la relacionada amb la seguretat viària. En total, pel període 2016-2017 s’han interposat 291 procediments per aquests delictes, mentre que el curs passat en van ser 245. Per tant, s’ha produït un augment del 18,78%, motivat sobretot per l’increment de delictes per conducció sota la influència de begudes alcohòliques i per conduccions sota la influència d’estupefaents. Tanmateix, s’ha evidenciat una reducció dels casos per conduccions temeràries, havent-se registrat el mateix nombre de causes d’alteració de la seguretat en el trànsit.
 
En concret, s’han incoat 268 causes referides a la conducció de vehicles sota la influència de begudes alcohòliques, 14 a la conducció sota la influència d’estupefaents, vuit a la conducció temerària amb perill concret per a les persones i una a alteració de la seguretat en el trànsit.
 
Estafa i apropiació / La memòria també detalla que al llarg del darrer any judicial, la Fiscalia ha interposat 200 procediments en relació als delictes d’apropiació indeguda, estafa, insolvència punible i altres defraudacions. L’any passat en van ser 153, per tant, aquesta tipologia ha presentat un increment del 30,72%. 
 
55 de les causes corresponen a delictes d’apropiació indeguda, 99 a delictes d’estafa, 40 a altres defraudacions i sis a delictes d’insolvència punible.

Delictes sexuals / Pel que fa als delictes contra la llibertat sexual, la memòria anual mostra que aquests s’han mantingut força «estables» en relació al període judicial anterior, ja que tant durant els anys 2015-2016 com els 2016-2017, les causes fixades contra aquests delictes han estat 40. 
 
Del total de causes obertes el darrer any, 13 han estat relacionades amb delictes d’abús sexual, nou a pornografia, set a exhibicionisme, sis a agressió sexual constitutiva de violació, tres a assetjament sexual, una a agressió sexual i una a prostitució.
 
LLibertat / D’altra banda, durant el darrer any el Ministeri Fiscal ha instruït un total de 288 causes per delictes contra la llibertat de les persones, mentre que el període anterior se’n van registrar 257. Per tant, s’ha produït un augment del 12,06 %. 
 
Del total de procediment d’engunay, 213 deriven del delicte d’amenaces, 51 del delicte de coaccions, dintre de les quals 17 conductes deriven de comunicacions telefòniques o electròniques reiterades amb la finalitat de causar neguit, ansietat o temor, i 24 del delicte d’assetjament.
 
Altres delictes / D’altra banda, la memòria especifica que els delictes de danys i incendis han augmentat un 3,18% (passant de 471 a 486), els d’ús indegut de tarja de crèdit han disminuït un 35,14 % (passant de 37 a 24) i els de medi ambient han decaigut un 12,50 % (passant de vuit a set). 
 
Tanmateix, han baixat els delictes contra l’honor la intimitat i la inviolabilitat del domicili, els delictes contra la família, contra la seguretat col·lectiva i contra la fe pública. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT