PUBLICITAT

Pas de la Casa

Camp vol que els touroperadors reforcin la seguretat al Pas

El Govern els hi demanarà que incrementin el nombre de supervisors en el cas de grups nombrosos

Per Núria Segura Insa

Diversos turistes en un dels carrers centrals del Pas de la Casa, on han acudit per anar a esquiar.
Diversos turistes en un dels carrers centrals del Pas de la Casa, on han acudit per anar a esquiar. | TONY LARA
El Govern demanarà als touroperadors que aportin uns supervisors o agents cívics que hauran de controlar el comportament dels turistes que portin al Pas de la Casa aquest hivern, on normalment hi ha aldarulls durant la temporada d’esquí. Així ho va explicar ahir el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, a la sortida de la tercera trobada de la Taula Transversal per millorar l’oci nocturn al Pas de la Casa. De cara al mes vinent, es preveu realitzar una trobada amb els touroperadors, representants del Ministeri d’Interior i de la Policia per tal d’abordar aquesta qüestió. «Els supervisors ha de ser un tema que porten aquests operadors, de gestionar el grup, d’estar amb ells, que no hi hagi problemes», va ressaltar Camp, que és el primer cop que acudia a aquesta taula. 
 
A més, el ministre va comentar que hi ha empreses que ja ho estan fent en el país i que tenen els seus propis supervisors per controlar els clients. En aquest context, una d’aquestes empreses va explicar ahir la seva experiència en la taula transversal. En el seu cas, té una o dues persones per a un grup de 100. De moment, però, Camp va descartar parlar d’un nombre de ràtios i de quants agents hi hauria d’haver per cada nombre determinat de clients, ja que de moment aquesta proposta als touroperadors encara s’ha de madurar. 

De fet, aquesta mesura tampoc es preveu que es faci efectiva aquest any, ja que des d’Andorra Turisme ja es van tancar els acords amb els touroperadors abans de l’estiu, però el ministre preveu que l’any que ve ja es pugui implementar, així com que aquesta temporada d’esquí alguns touroperadors la comencin a aplicar pel seu propi peu. «El nostre compromís ha estat reunir els touroperadors abans de l’hivern, d’explicar quina és la reglamentació actual perquè reforcin en setmanes puntes el nombre de persones que tenen aquí a Andorra per gestionar aquests grups», va matissar Camp.

Per la seva part, el cònsol d’Encamp, Jordi Torres, va emfatitzar que tot i que aquest hivern «és complicat» que els touroperadors tinguin l’obligació si servirà per «marcar les pautes» sobre el model que es vol implementar.  Torres va indicar que la idea és que els touroperadors hauran d’aportar els responsables en funció dels turistes que porten al país. Aquests supervisors hauran de controlar l’actitud dels clients perquè «es portin de manera adequada no només a la nit, sinó també quan van a esquiar o d’altres moments, com dins dels hotels o dels restaurants», va precisar Torres. Per això, va exposar que no només s’ha de parlar amb els touroperadors, sinó també amb els responsables dels allotjaments turístics, que són els que acullen a aquests visitants.
 
Polseres / «La idea és que els operadors posin una persona de seguretat privada i que tinguin contacte amb la Policia», va exposar el president de la Iniciativa Publicitària, Jean-Jacques Carrié, que ahir va assistir a la reunió. A més, va relatar que una de les mesures que es va abordar ahir és que els turistes portin una polsera que identifiqui el touroperador a través del qual ha arribat la persona i, d’aquest manera, si causa aldarulls al carrer la Policia també pot avisar a la companyia perquè prengui les mesures pertinents contra el seu client. 
La taula transversal reuneix a autoritats i representants del teixit comercial i turístic del Pas de la Casa per abordar la situació de l’oci nocturn. Segons Carrié, les trobades serveixen per «trobar poc a poc una solució per l’oci nocturn del Pas de la Casa». 

El Govern no incrementarà el reforç de policies aquest hivern / El ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, va exposar ahir que de moment el Govern no preveu incrementar el nombre d’efectius policials de cara a aquest hivern més enllà del reforç que ja es fa durant la temporada d’esquí al Pas de la Casa. El ministre d’Interior, Xavier Espot, va anunciar al maig que era una de les propostes que es contemplaven a aquest hivern, però de moment aquesta mesura no es posarà en pràctica. «Sí que és cert que la Policia es reforçarà aquests propers mesos amb més integrants, però els reforços estan en fase de formació durant tot l’hivern», va indicar Torres. 
 
Tampoc entrarà en vigor aquest hivern l’enduriment de les sancions per aldarulls públics, com també havia proposat Espot el mes de maig. Malgrat això, Camp va assegurar que el ministeri està treballant en aquesta proposta, que preveu que entri a tràmit parlamentari aviat. «S’ha endarrerit  una mica», va confessar Camp. 

D’altra banda, però, el cònsol d’Encamp, Jordi Torres, va indicar que el que sí que es preveu que entri enguany en vigor és el patrullatge mixt entre agents de circulació i policia. 

Pel que fa al Comú d’Encamp, Torres va explicar que segueixen treballant en un manual de bones pràctiques que servirà per informar els turistes com s’han de comportar durant la seva estada al país i que es preveu que estigui llest per aquest hivern. 
A més, el comú encampadà també treballen en nou ordenament territorial que té com a objectiu moure les discoteques del centre als afores de la ciutat, però que en cap cas es posarà en pràctica aquesta temporada d’esquí. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT