PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els carburants assoleixen el preu més alt en els últims cinc anys

L’increment s’atribueix a la reducció de la producció petroliera en el darrer any

Per El Periòdic

Les mànegues per omplir el dipòsit de carburant dels vehicles.
Les mànegues per omplir el dipòsit de carburant dels vehicles. | Maricel Blanch

Omplir el dipòsit ha arribat a la xifra més alta dels darrers cinc anys amb uns números que no es registraven des del febrer del 2013. Coincidint amb el pont de l’1 de maig, els carburants han tocat sostre, tant els preus de la gasolina súper 95 com els del gasoil d’automoció, segons el Butlletí Petrolier de la Unió Europea.

En el termini d’un mes, la gasolina ha pujat de mitjana un 2,67% i el gasoil, un 2,89%. La gasolina súper de 95 octans és ara un 0,87% més cara que fa un any i el gasoil, un 4,27%. Just ahir les gasolineres d’Andorra marcaven 1,149 euros/litre de preu mitjà per a la gasolina sense plom de 95 octans; 1,224 euros/litre per a la gasolina sense plom de 98 octans; i 1,023 euros/litre per al gasoil. A l’estat espanyol, en canvi, la gasolina sense plom es venia a 1,26 euros per litre, mentre que el gasoil se situava als 1,17 euros per litre. Una tendència que va a l’alça i que no es descarta que segueixi pujant. De fet, al llarg dels pròxims dies es podria registrar un nou increment de preus, que seria de dos cèntims per litre. A Franca, el gasoil es trobava a 1,564 euros per litre; la sense plom de 95, a 1,485 euros per litre; i la sense plom de 98, a 1,674 euros per litre.

Des de l’any 2013, els carburants havien anat reduint el preu i el 31 de gener del 2016 va ser el moment en què tots els carburants presentaven uns valors més baixos. Des d’aleshores, el creixement, tot i que moderat, ha estat constant fins arribar a les xifres actuals. El motiu d’aquest augment s’atribueix al fet que després d’un any de retallada de la producció petroliera per part de l’Organització de Països Productors de Petroli (OPEP) i de Rússia, el barril del petroli ha tornat a assolir preus que no es donaven des de fa més de dos anys i mig, afegint molta pressió al creixement del PIB.

La baixada dels preus els anys 2014 i 2015 va suposar un gran estímul per a la recuperació de l’economia i l’augment d’ara arriba just quan el PIB ha entrat en un procés d’alentiment condicionat per la moderació del consum.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT