PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els fabricants de tabac veuen amb bons ulls els 30 anys de transitorietat

L’associació considera que el pacte amb la UE permetrà la continuïtat de la indústria

Per El Periòdic

Una estanteria amb cartrons de tabac.
Una estanteria amb cartrons de tabac. | MARICEL BLANCH

Els fabricants de tabac consideren que l’acord amb la Unió Europea segons el qual dit producte disposarà d’un període de trenta anys per adaptar-se progressivament a les normatives europees és «favorable per a donar continuïtat a la indústria del tabac». De les converses mantingudes amb el Govern, entenen  que les tres dècades pactades serviran per «adaptar-se» a la nova situació. Així ho van indicar ahir des de l’Associació de Fabricants de Productes de Tabac d’Andorra (AFPTA) a través d’un comunicat, després que durant la visita al Principat de divendres passat dels caps negociadors de l’acord amb Andorra s’oficialitzés la transitòria. 

En el mateix escrit, l’associació deixa clar que també dona suport als compromisos del país en relació a les directives de la UE pel que fa a la convenció i protocol de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en matèria de lluita contra el tabaquisme, així com la lluita contra el tràfic il·lícit de cigarretes.

D’altra banda, el col·lectiu de fabricants també es mostra predisposat a mantenir «l’acord històric» amb l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (Apra) per a la compra de la collita de tabac per a períodes llargs i renovables. Segons els fabricants, la perspectiva de renovació d’aquest acord hauria de donar suport a la reconversió del sector agrícola.

 

Trenta anys de marge

El passat mes de desembre, el cap de Govern, Toni Martí, ja va anunciar davant la premsa que s’estava negociant amb Europa un període transitori de 30 anys per al tabac i que tot apuntava que Brussel·les acceptaria la proposta. Divendres passat, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, acompanyada dels caps negociadors Thomas Mayr-Hanting i Claude Maerten van oficialitzar el tracte. El període de tres dècades a comptar a partir del moment en què entri en vigor el tracte permet que durant aquest temps el producte quedi exclòs de les obligacions inherents a l’acord d’associació i que, per tant, el producte vagi perdent els drets de duana de forma progressiva. Així, el punt d’inflexió tindrà lloc a partir del setè any, quan els drets començaran a reduir-se i, per tant, les arques de l’Estat patiran una disminució dels seus ingressos per aquest concepte. 

Es tracta, tal com van destacar els mateixos negociadors, la transitorietat «més extensa de la història d’un acord d’associació amb la UE» tot afegint que «la UE no vol imposar les seves solucions a ningú i per això ha entès que el tabac és important per a l’economia Andorrana i que el país està passant i passarà per un període de transformació important: qui havia de pensar fa pocs anys que el país arribaria a acollir vuit milions de turistes!». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT