PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El TS confirma l’expulsió d’un acusat de violació i més delictes

El recurs del processat es desestima en considerar que representa un perill

Per El Periòdic

La façana principal de la Seu de la Justícia.
La façana principal de la Seu de la Justícia. | Maricel Blanch

El Tribunal Superior va desestimar el recurs d’apel·lació presentat per un acusat de violació, intent d’assassinat, furt i altres delictes i va confirmar la sentència de la Batllia del passat 28 de febrer que avalava la decisió del Govern d’imposar deu anys d’expulsió del Principat al processat en considerar que la resolució del 23 d’agost del 2017 s’ajustava al dret.

L’apel·lant va al·legar la minoria d’edat en la comissió de part dels fets imputats i el respecte a la presumpció d’innocència per a dos altres processos judicials en curs per la via penal com a elements de pes per rebutjar la decisió governamental. Tot i així, el tribunal de segona instància va rebatre un per un cadascun d’aquests arguments  i d’altres per reiterar-se en la mesura d’expulsió del territori nacional, que va considerar «totalment proporcionada». 

Argumentari de pes

En primer lloc, el Superior va puntualitzar que per molt que l’acusat estigués encausat en altres procediments penals no podia prevaldre la presumpció d’innocència perquè «la mesura imposada s’enquadra en el marc de la policia administrativa i té una finalitat merament preventiva, en cap cas sancionadora». També va rebutjar l’argument de la minoria d’edat perquè els fets que van motivar la decisió d’expulsió s’havien produït entre el març del 2016 i el juny del 2017 i l’acusat havia assolit la majoria d’edat ja al 2015. 

D’altra banda, l’alt tribunal va justificar l’adopció de la mesura per la gravetat dels fets, ja que el processat va ser detingut fins a quatre vegades i en un breu període de temps. Per un delicte contra la llibertat sexual, dos més contra la seguretat col·lectiva i contra el patrimoni, i un darrer major d’assassinat en grau de temptativa que va motivar el seu ingrés a la presó.  «Clarament aquesta persona constitueix un risc per a la seguretat de l’Estat, de les persones, dels béns o per a l’ordre públic», va considerar el Superior. 

Per últim, per avalar la proporcionalitat de la decisió, el tribunal de segona instància va referir-se al fet que «l’interessat no havia aportat cap element de prova en relació amb els seus vincles al Principat» malgrat estar inscrit al registre d’immigració des del 2012 i tenir el seu pare i la seva esposa al país.

PUBLICITAT
PUBLICITAT