PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Calvó defensa a l’ONU les mesures contra el canvi climàtic

La ministra explica a altres territoris de muntanya les accions que s’estan emprenent al Principat

Per Victoria Gómez Pérez

Calvó durant la celebració de l'esdeveniment dedicat a les zones de muntanya.
Calvó durant la celebració de l'esdeveniment dedicat a les zones de muntanya. | SFGA

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va defensar i liderar ahir a Nova York un esdeveniment paral·lel al Fòrum Polític d’Alt Nivell de l’ECOSOC per posar en relleu la importància del desenvolupament sostenible als territoris de muntanya. En declaracions telefòniques a EL PERIÒDIC, la ministra va reconèixer que «com a país totalment muntanyenc, ens interessa fer sentir les nostres particularitats» i en la seva intervenció va destacar la necessitat de promoure mesures efectives en la lluita contra el canvi climàtic i els Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) fixats per les Nacions Unides. Concretament, Calvó es va referir al punt número 6, relacionat amb l’aigua, i el número 15, relacionat amb la biodiversitat. Segons va explicar, la sala era plena, el que va permetre un intens debat i «un gran intercanvi d’experiències entre diferents territoris de muntanya». 

 

Canvi climàtic

Una de les preocupacions de tots aquests Estats és l’evidència que els efectes del canvi climàtic es faran veure primer en els territoris de latituds més elevades per posteriorment arribar al nivell del mar. En aquest sentit, Calvó va voler destacar la importància de tenir coneixements que permetin desenvolupar mesures d’adaptació i, per aquest motiu, des de l’administració andorrana s’està fent un seguiment continuat de les temperatures i un registre de pluges anuals a través dels Serveis Meteorològics de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic. Tot i que les previsions són a molt llarg termini, com va reconèixer Calvó, els diferents països presents en l’acte van constatar que les primeres tendències ja es poden percebre arreu del món. 

L’esdeveniment també va servir per manifestar el paper clau que juguen les muntanyes en les energies renovables, especialment, la hidràulica i la solar, i la sensibilització per part de la societat andorrana vers el canvi climàtic. Segons les dades recollides pel Govern, el 70% de la població aposta per polítiques que protegeixin el medi ambient.

 

Qualitat i protecció

Malgrat que el sector agrícola només representa un 0,5 del PIB del Principat, la ministra va voler remarcar el model que segueix el país, «pel seu important impacte positiu sobre el paisatge i el turisme». Calvó, a més, va poder conversar bilateralment al respecte amb la seva homòloga suïssa, Doris Leuthard, qui li va transmetre l’aposta pels segells de qualitat dels productes agrícoles. Un exemple molt oportú per a l’Executiu, que la setmana vinent aprovarà el projecte de llei que «permetrà reforçar i tirar endavant» reglaments sobre el nivell de les característiques dels productes que es venen al mercat.

En el mateix acte, la ministra va aprofitar per presentar als participants internacionals el Projecte de llei de conservació del medi natural, la biodiversitat i el paisatge, que inclou diferents compromisos d’escala mundial i que esdevendrà la primera norma d’aquest àmbit del Principat. En aquest sentit, Calvó va explicar que la llei preveu «la regulació dels espais protegits i que es classifiquin les espècies de flora i fauna segons un grau de protecció». 

 

Avaluació voluntària

Respecte a l’avaluació voluntària del compliment dels ODS relacionats amb el medi ambient a la qual Andorra se sotmet enguany per primera vegada, la ministra va destacar la visibilitat que ofereix l’exercici. «Per a un país petit com el nostre, és interessant poder exposar el compromís internacional que tenim i el treball que estem fent», va dir Calvó, tot destacant, una vegada més, la implicació de la societat civil del Principat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT