PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Apapma posa una querella per aclarir la mort de l’os de Naturlandia

L’entitat ecologista insisteix en depurar responsabilitats

Per Lídia Raventós

Un dels ossos de Naturlandia tancat al recinte d’animals del parc.
Un dels ossos de Naturlandia tancat al recinte d’animals del parc. | MARICEL BLANCH

L’Associació de Plantes, Animals i Medi Ambient (Apapma) ha decidit interposar una querella en el cas de l’os que va ser abatut a Naturlandia. L’objectiu principal és intentar aclarir què va passar exactament perquè l’animal acabés mort després de ser disparat per un dels cuidadors. L’associació ha decidit tirar endavant aquesta acció després que hagi passat més d’un any de la denúncia interposada davant la policia i no hagin tingut «cap notícia» sobre el cas. Amb l’entrada de la querella, l’entitat ecologista pretén poder tenir accés a la informació que fins ara no se’ls ha facilitat. Així mateix, l’objectiu final és conèixer com és va escapar el plantígrad i depurar responsabilitats. 

Cal recordar que l’associació va presentar una denúncia contra els responsables de l’abatiment de l’os i els propietaris de Naturlandia el desembre de l’any passat en entendre que la sanció administrativa de 6.000 euros que el Govern va interposar a Camprabassa era insuficient i que cal buscar més responsabilitats més enllà dels acomiadaments del director i el sotsdirector del parc d’animals per actuar de forma negligent. És per això que, un any després i cansats de no tenir notícies sobre com avança la investigació, des de l’associació s’ha decidit interposar la querella criminal «perquè fins ara només érem simples espectadors» perquè amb la denúncia no podien ser part de la causa. L’acció els ha de servir «per esbrinar per on es va escapar l’os perquè a dia d’avui encara no n’estem segurs» i per «depurar responsabilitats fins al final», entenen que «cal arribar també fins al comú». 

El responsable de l’associació, Carles Iriarte, va tornar a insistir en què des del seu punt de vista el parc hauria d’estar tancat fins que tot plegat quedes esclarit, tal com ja van demanar arran de la mort de l’os. En aquest sentit, insisteix que per reobrir l’espai ha d’estar molt clar que no hi ha perill per als visitants. Un aspecte que entén que no està garantit «si es desconeix què va passar». «Com pots saber que ara el parc és segur si no saps el que va fallar?», es plantejava. 

En la mateixa línia, Iriarte va recordar que el Ministeri de Medi Ambient va fer els informes pertinents que determinaven que el parc es podria reobrir amb seguretat. Uns informes, però, que «no determinen exactament què va passar, el que fa molt difícil afirmar que és segur». 

Tot plegat respon, segons consideren des de l’associació, a una «manca de voluntat política, tant per part del comú com del Govern desbrinar què va passar i de depurar responsabilitats». «Tenim la sensació que només es va voler oblidar i passar pàgina ràpidament», va indicar Iriarte tot afegint que «la ciutadania té dret a saber què va passar». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT