PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Gómez nega l’apropiació del sistema de triatge davant la batlle

L’excap d’Urgències assegura que el SAAS sabia que va fer l’eina fora de l’horari laboral

Per Lídia Raventós

L’excap del Servei d’Urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, Josep Gómez, en una imatge d’arxiu de 2011.
L’excap del Servei d’Urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, Josep Gómez, en una imatge d’arxiu de 2011. | Àlex Lara

L’excap d’Urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, Josep Gómez, va declarar ahir a la Batllia acusat d’haver-se apropiat del Model Andorrà de Triatge (MAT). Gómez va negar aquests fets davant la batlle i va explicar que el sistema el va crear ell en horari extralaboral i que per això el va vendre posteriorment i n’és el legítim propietari intel·lectual. Segons el doctor, el SAAS era coneixedor d’aquesta situació, ja que havien arribat a un acord, segons van explicar fonts properes al cas. El que la justícia intenta esbrinar ara és si el sistema es va crear amb recursos del SAAS o no, per determinar si n’ha de rebre drets d’autor. 

Un dels empresaris investigat per les concessions de les ambulàncies defensa els procediments

El sistema, que es va estendre a diversos centres d’Espanya i de l’Amèrica Llatina, es basa en una avaluació dels pacients en funció d’una escala de cinc nivells que determina el grau d’urgència de l’estat de cada usuari per prioritzar entre malalts. El centre hospitalari va començar a deixar de cobrar pel sistema comercialitzat a l’estranger a partir del 2013, tal com en va deixar constància el Tribunal de Comptes en l’informe que va publicar fa dos anys. 

L’encausament de Gómez es va produir a principis del mes de setembre arran d’una denúncia feta pel PS sobre un seguit de suposades irregularitats que s’haurien comès al SAAS. També a principis d’aquell mes, una nova direcció del SAAS va prendre la decisió d’acomiadar-lo definitivament del lloc de feina del qual ja havia estat apartat. El cessament es va fer efectiu el passat 31d’octubre, una vegada Gómez va rebre l’alta mèdica després de mesos d’una baixa molt polèmica. 

Ambulàncies

Paral·lelament, i amb origen a la mateixa denúncia del PS, la batlle també va prendre declaració ahir a una de les persones propietàries de l’empresa de transport sanitari suposadament involucrada en irregularitats en el procés de contractació del servei. L’advocat de l’empresari, Josep Antón Silvestre, va explicar a EL PERIÒDIC que el seu client va defensar que «l’actuació havia estat correcta i que les irregularitats denunciades pel Tribunal de Comptes [respecte a la contractació] es deuen al fet que aquest no entén com funciona l’empresa pública». A més, Silvestre va criticar la querella interposada pel PS i va demanar que la «retirin» perquè provoca que la «desconfiança» dels usuaris vers els serveis sanitaris creixi i «malmet la imatge del SAAS». 

Gómez va explicar que va vendre el sistema de triatge perquè se’n considera l’únic autor intel·lectual

Sobre l’externalització del sistema sanitari que el PS va veure sospitosa i que va motivar, entre altres, la querella, Silvestre va assegurar que «aquest tipus de servei és deficitari i , per tant, sense una ajuda del Govern ningú voldria optar al concurs». A més, va incidir a «recordar que una ambulància no és un taxi» i que el preu està fixat perquè és públic. A més va assenyalar que el contracte recollia que el benefici de l’empresa estava condicionat a oferir un bon servei, segons l’advocat. 

Peritatges

La defensa de l’empresari del sector del transport sanitari també va «dubtar» dels peritatges que es van fer a les ambulàncies quan el seu client els va oferir al SAAS, com deia el contracte amb aquest, perquè diu que no es va tenir en compte el material amb el que comptaven els vehicles adaptats i ni tans sols es van desplaçar per fer-ho, segons el lletrat.

Més declaracions

Ahir a la tarda van declarar davant la batlle l’exdirector general del SAAS, Ramón Cereza i avui està previst que ho facin diferents responsables de la CASS. 

L’actual director assistencial del SAAS, Joan Martínez Benazet va expressar a EL PERIÒDIC en una entrevista recent que dels assumptes judicialitzats «són del passat». I encara que no va negar que sota l’actual direcció general del doctor Piqué «puguem trobar petites coses a corregir, perquè l’Administració Pública és molt complexa i enrevesada, les coses es fan amb un rigor que no es mereix que cada dia estem a la premsa».

PUBLICITAT
PUBLICITAT