PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els comptes de la mútua fracturen els sindicats

El SEP publica que 195 funcionaris van cobrar baixes indegudes

Per Meritxell Prat

Representants sindicals en una reunió amb el Govern.
Representants sindicals en una reunió amb el Govern. | MARICEL BLANCH

El trencament de la plataforma sindical i les diferències de criteris pel que fa al funcionament de la mútua han obert una fractura important entre els sindicats del país. Després que el SEP denunciés un forat de 300.000 euros a la mútua perquè les baixes no s’havien cobrat degudament, el portaveu de la plataforma sindical, Joan Torra, va negar aquest extrem en una entrevista a RNA. De fet, va assegurar que tampoc hi ha hagut cap empleat públic que hagi cobrat dues vegades i no hagi retornat els diners per voluntat pròpia.


Davant de les afirmacions de Torra, el SEP va contraatacar fent públic un document en el qual s’analitzava les baixes registrades entre els anys 2015 i 2017. En aquest període es van registrar 2.622 períodes de baixa (928 el 2015, 865 el 2016 i 829 el 2017). De tots aquests, 586 presentaven anomalies, és a dir, «tenen diferències entre el que es liquida i la CASS abona». En total, el problema afectava 195 mutualistes i el volum de diners que calia recuperar era de 254.721,68 euros.

Contactes  

Segons la documentació del SEP, es va contactar amb 117 persones perquè corregissin la seva situació i a 78 més se’ls volia contactar per carta. A 31 de desembre del 2017, la mútua havia recuperat 173.391,22 euros (si bé no tot l’import estava abonat perquè hi havia gent que pagava fraccionadament) i per tant, els faltava recuperar 81.330,46 euros.


Dels 195 funcionaris afectats, 69 corresponien al cos general, 46 al cos d’ensenyament, 39 a la policia, 21 a l’administració de justícia mentre que la resta es repartia entre banders, bombers, duana, agents penitenciaris i personal de relació especial.
Ahir, la plataforma sindical va emetre un comunicat en el qual es recordava el procés d’elecció dels representants a la comissió de la mútua i s’exposava que no es creu que s’hagi respectat l’equilibri econòmic i financer, ni amb l’adquisició de deute de l’Estat per valor de 600.000 euros, ni en l’aportació obligatòria dels mutualistes, ni en el respecte d’una entitat sense ànim de lucre construïda sota els principis de solidaritat i d’ajuda mútua. Avui està prevista una reunió de la comissió per tal de tractar tots aquests aspectes. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT