PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Crítiques per la «poca credibilitat» de les xifres sobre el cost real de vida

Diversos col·lectius denuncien que la despesa d’habitatge ja s’emporta gran part de l’import que estima el Govern

Per Lara Ribas

Una dona llegeix asseguda en una butaca de la sala d’estar del seu pis.
Una dona llegeix asseguda en una butaca de la sala d’estar del seu pis. | Carlos Montañés

Les dades que el Govern va presentar el passat dimarts sobre el cost real de vida al Principat han aixecat diverses crítiques entre la població i els diferents col·lectius del país. Des dels sindicats fins a les associacions de gent gran, empresaris o consumidors coincideixen que la forquilla d’entre 1.050 i 1.200 euros en què Estadística va xifrar la despesa d’una llar unipersonal al mes és «poc realista», sobretot tenint en compte el preu dels lloguers en el mercat actual. 

La Unió Sindical considera que el salari mínim hauria de ser de dos mil euros per poder viure amb dignitat

El secretari general de la Unió Sindical (USdA), Gabriel Ubach, va qüestionar que 1.200 euros sigui el cost de viure. «En tot cas, el de sobreviure», va apuntar, «ja que si sumes el lloguer, la llum, l’aigua i la calefacció de seguida arribes a aquesta quantitat. I aleshores què menges? I més val que no se t’espatlli la rentadora o cap electrodomèstic», va rebatre. Tot remarcant que el salari mínim se situa en 1.017 euros, per sota del cost de vida estimat, Ubach va considerar que «està desfasat i que hauria de fixar-se en 2.000 euros per poder viure amb dignitat a Andorra». I va aprofitar per recordar que des de la Unió Sindical han fet diverses propostes al ministre d’Afers Socials, com augmentar el salari mínim un 2,5% a l’any, de manera que en una única legislatura ja s’aconseguiria un increment del 10%, o incorporar la tretzena paga obligatòria al sector privat. «Nosaltres ja havíem pronosticat que aquest informe revelaria que viure a Andorra és més barat que a Etiòpia», va ironitzar Ubach. 

Més esforços

El representat dels pensionistes a la CASS, Jacint Risco, va assegurar que les despeses d’una llar unipersonal «actualment ja se situen en la forquilla alta i inclús per sobre, un fet que corrobora que cal augmentar les pensions i els salaris per poder cobrir aquest cost de vida». Més enllà de posar en dubte la vigència de les dades, ja que provenen de l’Enquesta de Pressupostos Familiars del període 2014-2016, Risco va apuntar que «s’hauran d’anar actualitzant cíclicament, sobretot tenint en compte que en els últims mesos elements de primera necessitat com l’habitatge o els carburants no han parat d’augmentar». A més, va reivindicar que a partir dels resultats obtinguts s’ajustin les ajudes que s’estan oferint en l’actualitat. «Calen més esforços, sobretot d’informació, per arribar a tota la gent gran i a la resta de la població», va reclamar el representant dels pensionistes a la CASS.

Contrast amb els lloguers

Altres col·lectius van posar de relleu la incompatibilitat d’aquest cost de vida amb el preu actual dels lloguers. «Últimament estem veient estadístiques demencials i molt hipòcrites», va denunciar Lluís Ferreira, el president de la nova  Associació Andorrana de Consumidors i Usuaris (AACU). Des de la PIME, el seu president, Marc Aleix, va pronunciar-se en el mateix sentit tot preguntant-se d’on surt aquesta dada «si l’habitatge, el transport i els aliments essencials estan caríssims». Aleix va reclamar «una mica de dignitat al país» tot lamentant que ara mateix «no hi ha futur per als empresaris ni per als treballadors».

PUBLICITAT
PUBLICITAT