PUBLICITAT

Andorra la Vella

La capital rebaixa un 8,7% la inversió per a l’any 2019

Aprovat un pressupost de 47,4 milions amb 13 per a obres

Per Meritxell Prat

Un moment de la sessió de consell de comú celebrada ahir a la tarda.
Un moment de la sessió de consell de comú celebrada ahir a la tarda. | Comú d\'Andorra la Vella / Tony Lara

El Comú d’Andorra la Vella va aprovar ahir, amb el suport dels consellers de Cd’i+L’A i el vot en contra del PS, un pressupost per al 2019 que ascendeix a 47,4 milions d’euros (un 1,87% superior al del 2018) que preveu una rebaixa en el capítol d’inversions del 8,76%. En aquest sentit, la partida destinada a fer obres és de 13,12 milions i se centrarà especialment a potenciar i millorar els accessos i portes d’entrada a Andorra la Vella. 


D’una banda s’eixamplarà i millorarà l’entrada cap a la part alta de l’avinguda Meritxell i el centre històric a través del carrer Doctor Vilanova i s’adequarà l’entrada a la parròquia des de la Margineda amb la reforma de l’avinguda d’Enclar, que es convertirà en una via de tres carrils i un passeig ampli per als vianants. Per aquest darrer projecte el comú ha pressupostat uns 200.000 euros, ja que l’obra es farà a mitges amb els privats implicats i Marsol es va mostrar especialment il·lusionada amb els treballs, ja que és un dels projectes que portaven al programa electoral.


També s’han previst 1,6 milions per a les separatives d’aigua de Santa Coloma, un plurianual de 3,5 milions per a les obres de l’avinguda Meritxell, 540.000 euros per embellir la plaça de la Rotonda i 600.000 euros per remodelar Príncep Benlloch.

Ingressos 

La capital ha previst un increment dels ingressos d’un milió d’euros tot i no apujar impostos ni taxes, sinó gràcies al fet que hi hagi més obertures de comerços o més gent inscrita a la parròquia. A més, es confia rebre entre tres i quatre milions extraordinaris de tres projectes constructius a Prat de la Creu i el Prat del Rull, a més del projecte de la Borda Nova que s’hauria d’entrar ben aviat.


El conseller liberal, Víctor Pintos, va justificar el seu vot a favor amb el fet que és un pressupost «equilibrat» i a més en van ser informats abans de la votació. Amb tot, va demanar que es faci una planificació de les infraestructures per al mandat que ve perquè la propera corporació no es trobi «encallada» pel que fa a la inversió.


De la seva banda, les conselleres del PS van rebutjar els números assegurant que no s’hi senten «còmodes». Dolors Carmona va qüestionar, especialment, el fet que s’hagi canviat el límit pel qual la junta de govern pot fer adjudicacions directes, passant de 198.000 euros a 300.000 euros. Tot i que la quantitat compleix amb la normativa, les socialdemòcrates consideren que «es fa un flac favor al consell de comú i als representants comunals». 

Encariment de les multes de la zona blava

El ple del comú va aprovar ahir una modificació de l’ordinació que regula l’estacionament en zona blava segons la qual l’import de les sancions per no posar tiquet passa de 12 a 20 euros. Una xifra que es pot reduir a la meitat si es paga abans de 10 dies. A més, una de les novetats presentades va ser la creació de l’anomenada zona taronja d’estacionament comercial, on es podrà aparcar de manera gratuïta durant 20 minuts per poder anar a comprar. El canvi en l’ordinació també deixa la porta oberta a una externalització del servei de control dels tiquets. De moment no hi ha la voluntat de canviar-ho, però sí que s’ha encarregat un estudi per determinar si seria viable legalment. També es treballa en una plataforma de control digital.

PUBLICITAT
PUBLICITAT