PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Vives demana que a la propera legislatura hi hagi «bons polítics»

El copríncep fa balanç de l’any i insta tothom a «escoltar les necessitats reals dels ciutadans»

Per Victoria Gómez Pérez

El ministre Torres amb un Petit Cantor i el copríncep, durant la recepció de Nadal celebrada ahir al Palau Episcopal.
El ministre Torres amb un Petit Cantor i el copríncep, durant la recepció de Nadal celebrada ahir al Palau Episcopal. | Maricel Blanch

«Que les eleccions siguin respectuoses amb la voluntat popular, que pugui expressar-se sense manipulacions, amb programes i amb veritat, amb bons polítics, que mitjançant el diàleg i els acords puguin tirar el país endavant», va demanar ahir el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, durant el seu discurs de Nadal en la recepció oferta a les autoritats andorranes. 

Vives va fer un resum de l’any polític del qual va destacar el 25è aniversari de la Constitució, els «esforços que Andorra està fent per obrir-se al món» –en al·lusió a l’Acord d’Associació amb la Unió Europea i l’organització de la Cimera Iberoamericana 2020– i la llei específica per permetre l’entrada al país a persones refugiades per motius humanitaris. A més, va esmentar la «importància» de la consideració cap als més vulnerables, tot assegurant que és «tasca de tots, però especialment dels qui portem el pes» d’escoltar les «necessitats reals» dels ciutadans i «cercar-los la solució».

Reaccions

El cap de Govern, Toni Martí, va qualificar d’«equilibrat i de futur» el discurs del copríncep i davant la seva proposta de «joc net» durant la campanya electoral, va demanar a tots els partits que «no hi hagi atacs personals». Tot i no nomenar explícitament el PS, Pere López va respondre que «qui percep l’opinió política com un atac personal té un problema de fonaments democràtics» i va avisar que la seva activitat seguirà sent «dura i contundent». López també va criticar que Vives no fes cap referència a la manifestació de dilluns ni a la situació econòmica del país. «Ens costa entendre que es parli de les necessitats dels que més pateixen i s’obviï una realitat tan significativa com la manifestació sobre reivindicacions bàsiques com l’accés a l’habitatge o els salaris», va dir.

Preguntat per l’esmena als «bons polítics» del copríncep, el conseller liberal Jordi Gallardo va afirmar que tothom que s’implica en l’arc parlamentari ho fa amb el «convenciment que té un bon projecte de país» i «amb l’objectiu de millorar la societat andorrana». Quant a la manifestació, va valorar que d’ara endavant «s’haurà d’estar atent, escoltar en què s’ha fallat i intentar reconduir la situació». 

Des de Progressistes-SDP, Víctor Naudi, va considerar que el discurs de Vives s’havia basat en la defensa de la Constitució i els valors humanitaris i va preveure que el procés electoral concorrerà amb total normalitat i sense «joc brut».

El conseller general d’UL-IM Josep Pintat, va lamentar que Vives digués que Andorra ha d’«encaixar» a Europa. «Encaixar és forçar i precisament això és el què no hem de fer. És important que la gent entengui a on va, per què s’hi va, quins són els avantatges i quins són els inconvenients. I això, ningú ho ha posat damunt la taula», va etzibar. Respecte a la manifestació de dilluns, Pintat va reconèixer que «la gent es queixa perquè hi ha problemes», però s’ha de prendre de manera «relativa», ja que «hi havia de tot» i no una sola reivindicació. 

En la mateixa línia, el president del grup Demòcrata, Ladislau Baró, va destacar la diversitat de la protesta i va admetre que caldrà prendre nota «si volem ser bons polítics».

«Dignitat humana»

El copríncep també va manifestar que cada persona té la seva «pròpia dignitat» i que «l’ésser humà no pot ser mai objecte de rebuig». A Gallardo no el van sorprendre aquestes declaracions i va confirmar que en el programa electoral liberal s’inclourà una consulta popular sobre la despenalització de l’avortament. López, per la seva banda, va opinar que es tracta d’una «qüestió de democràcia» i va augurar un intens debat durant la propera legislatura, en el qual «tothom» s’haurà de posicionar. Naudi va afirmar que el dret a la vida va més enllà del fetus –en referència a la salut de la mare–, mentre que Pintat va fer menció també a l’eutenàsia. Així i tot, va admetre que el model d’Estat és «vigent» i que «hi haurà coses que difícilment canviaran».

El copríncep episcopal visita els presos de la Comella

Vives, va visitar els presos del Centre Penitenciari de la Comella. El copríncep episcopal va presidir l’eucaristia preparatòria del Nadal amb els interns en una missa solemnitzada amb l’acompanyament musical del Moviment Janer, que va incloure alumnes de l’escola Janer i de Sant Ermengol, acompanyats pels seus professors. Després de la celebració, els interns van rebre un obsequi de Nadal de Càritas lliurat personalment per Vives.

PUBLICITAT
PUBLICITAT