PUBLICITAT

El Govern i els cònsols clarifiquen les competències sense determinar-ne els aspectes econòmics

  • Escoles bressol, carreteres secundàries o el transport, entre d'altres, són competència de l'Executiu
  • D'aquí a 15 dies es lliurarà als cònsols el nou redactat de l'article 4 de la Llei qualificada
10112010consols
Imatge de la reunió entre el Govern i els cònsols.. Foto: ANA / M. T.
La reunió d'aquest dimarts entre el Govern i els cònsols ha servit per enllestir la revisió de l'article 4 de la Llei qualificada de competències comunals. L'objectiu, segons ha indicat la cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, ha estat clarificar les competències dels comuns i esvair les divergències en els criteris d'interpretació. En aquest sentit, s'entén que aspectes com l'educació a les escoles bressol, el manteniment de les carreteres secundàries o el transport, entre d'altres, són competència del Govern. Tot i això, la qüestió competencial no s'acabarà de tancar fins que no s'abordi la Llei de transferències, moment en què s'haurà de parlar de com afecta aquesta revisió a nivell econòmic. Per aquest motiu, s'elaborarà una valoració econòmica dels aspectes que els comuns estan assumint actualment i el Govern presentarà a la propera reunió un document en el qual es reflecteixin els fluxos de les aportacions econòmiques als comuns a banda de les transferències ordinàries.

El Govern ha informat mitjançant un comunicat que d'aquí a 15 dies es lliurarà als cònsols el nou redactat de l'article 4 de la Llei qualificada de delimitació de competències dels comuns. La revisió ha consistit en clarificar les competències, tant les pròpies dels comuns com les compartides amb el Govern, fent especial atenció en l'apartat 14, que podria suprimir-se en tractar-se d'una mena de "calaix de sastre".

La nova reunió s'ha fixat per al pròxim 10 de desembre, en la qual s'iniciarà l'anàlisi de la situació actual de les transferències. El Govern ha indicat que presentarà un document en el qual es reflecteixin els fluxos de les aportacions econòmiques als comuns, per via de subvencions o ajudes, que s'afegeixen a les transferències ordinàries i a les altres transferències de capital que tenen el seu origen en el rendiment compartit de figures impositivies com l'impost sobre les transaccions immobiliàries.

La cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, ha indicat que quan s'abordi el tema de les transferències és quan es tancarà definitivament la qüestió de les competències perquè s'ha de tenir en compte l'aspecte econòmic i com es reparteixen els diners. Aquest tema es tractarà amb l'objectiu d'optimitzar al màxim els recursos i analitzar com afecta a nivell econòmic que el Govern centralitzi algunes competències que fins ara han adoptat els comuns.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT