PUBLICITAT

Els crèdits extraordinaris protagonitzen el primer enfrontament

  • S'aproven els crèdits per finançar despeses de l'STA, la Duana i l'assistència lletrada gratuïta
  • González diu que ApC haurà d'explicar perquè prefereix aturar les mesures de reactivació
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


03062010_consell1
La sessió del Consell General, aquesta tarda. Foto: TONY LARA
Eusebi Nomen ha qualificat l'endeutament de "gas letal" que a "petites dosis és suportable",però que amb dosis més altes "causa somnolència fins que t'ofega". Aquest símil ha servit al president del grup parlamentari d'Andorra pel Canvi (ApC) a l'hora de retreure al Govern que demani crèdits extraordinaris a càrrec de nou endeutament i no pas provinents de transferències d'altres partides pressupostàries.
El primer punt de l'ordre del dia del Consell General que se celebra aquest dijous a  Casa de la Vall, el Projecte de llei de crèdit extraordinari i de suplement de crèdit per finançar les despeses derivades del Pla d'acció per a la millora i la reactivació del comerç, ha estat desestimat per l'empat a 14 (els vots a favor del grup socialdemòcrata i el vots en contra de reformistes i ApC).

El president del grup d'ApC, Eusebi Nomen, en el moment de presentar les dues reserves d'esmena i explicar el vot en contra al Projecte de llei, ha explicat que el rebuig del seu grup parlamentari ve motivat perquè el crèdit extraordinari que demana el Govern és en base a contreure nou endeutament i no pas a transferències d'altres partides pressupostàries. Nomen ha lamentat que el Govern no expliqui com finançaran l'endeutament que es generarà amb els crèdits extraordinaris.

Nomen ha comparat l'endeutament amb un gas letal que "a petites dosis és suportable, però que amb dosis més altes causa somnolència i com algú no et desperti t'hi quedes". Ha emplaçat el Govern a "despertar-se d'aquesta dinàmica de governs anteriors de no anar fent res" i anar augmentant l'endeutament. El líder d'ApC ha afegit que el Govern "ens ha d'explicar d'on traurà els diners".

Mariona González, en resposta a Nomen, ha dit que aquest haurà de donar explicacions als ciutadans perquè no vol donar suport i prefereix aturar unes mesures de reactivació econòmica "consensuades pel Govern i una part dels ciutadans" (en referència a la Taula de diàleg amb els agents econòmics). En aquest sentit, Nomen ha respost que estan d'acord amb la necessitat de reactivar el comerç, però no comprateixen les mesures. D'altra banda, González també s'ha mostrat convençuda que quan es presenti la liquidació d'aquest exercici pressupostari es veurà com no creix l'endeutament.

També el ministre de Finances i Economia, Pere López, ha dit que podran fer front a la situació de dèficit i ha fet referència al compromís del Govern que el capítol 2 no excedirà al que estava previst al projecte de pressupost que no va ser aprovat en el seu dia. Ha insistit en no crear alarma pel que fa a l'endeutament i que "per a aquest any té garantit el seu finançament". Coalició Reformista s'ha posicionat en el mateix sentit de vot i argumental que ApC.
El Consell General ha aprovat els crèdits extraordinaris destinats a finançar projectes del Servei de Telecomunicacions d'Andorra, diverses despeses del Departament de Duana, i les despeses derivades de l’assistència lletrada gratuïta en torn d’ofici davant de l’autoritat judicial. En canvi, l'oposició ha fet que es desestimés el crèdit extraordinari destinat a adquirir el fons audiovisual de Raül Reynoso, i s'ha acordat que el crèdit sobre la restauració de la Roureda de la Margineda continuï el seu tràmit en comissió per debatre les esmenes parcials que CR ha presentat. Tot i que l'import total aprovat ascendeix a 23,7 milions d'euros, la majoria dels quals corresponen a l'STA, Andorra pel Canvi ha defensat efusivament les seves esmenes a la totalitat per criticar que el finançament dels crèdits siguin a nou endeutament, que alguns dels crèdits no siguin prioritaris i, en el cas de l'STA, que els projectes no coincideixin amb els que es contemplaven al projecte de pressupost del 2010.
López, ha criticat que hagi fet un discurs "molt poc realista", per no tenir en compte que la possibilitat de reducció de despeses no és infinita, i que el Govern no estigui disposat a rebaixar al qualitat de les prestacions que ofereix. López també ha indicat que el Govern tancarà l'exercici amb la mateixa xifra de despeses del capítol II previstes al projecte de pressupost que no va ser aprovat.

Pel que fa al crèdit més important, corresponent als projectes d'inversió de l'STA, Nomen ha posat de manifest que no es corresponien amb el previst al projecte de pressupost, mentre que el ministre ha assegurat que s'ha fet una previsió a la baixa, que en cap cas s'ha demanat més inversió, i que són essencialment els mateixos projectes contemplats en el projecte de pressupost.

Durant el debat, la socialdemòcrata Anna Dolsa també ha acusat a Andorra pel Canvi de no voler donar suport a mesures de caire social com és l'assistència lletrada gratuïta. Per aquest motiu, Nomen l'ha acusat de manipular les seves paraules ja que "entenen la importància d'algunes partides, però el que no entenen és la forma de finançar-les". En aquest sentit, Nomen ha demanat repetidament que el Govern financiï aquestes despeses amb transferències de crèdit, com per exemple, de la partida d'Eurovisió que aquest any no s'ha fet servir.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT