PUBLICITAT

Estratègia i consens

ALEXIS ESTOPIÑAN

El debat d'orientació política general del Govern es va iniciar ahir amb un discurs del cap de Govern, centrat bàsicament en la demanda d'un acord polític nacional. Conscient que ja ha passat un any de govern, en comptes de fer un balanç de feina feta, Bartumeu ha centrat el seu discurs en les qüestions d'Estat.

Davant de la doble crisi en la qual ens trobem, l'econòmica i la de l'esgotament del nostre model econòmic, es precisa encarar la política general amb estratègia i consens els pactes d'Estat.

No hem d'oblidar com mentre avui els grups parlamentaris debatran respecte a acord sí o acord no, ahir els líders de la UE estaven decidint accelerar les reformes per establir una major coordinació les polítiques econòmiques, amb una reducció del dèficit i reformes estructurals, reforçant fins i tot les sancions, que podrien arribar a suspendre de dret a vot, contra els estats que no compleixin amb la disciplina pressupostària. Davant d'aquest escenari tan internacional com pròxim, els dirigents del país saben que no poden mostrar-se indiferents, ni electoralistes, a l'hora d'afrontar els reptes nacionals.

Perquè en el nostre cas, a banda de la situació econòmica, tenim massa desequilibris interns que només es podran encarar amb consens. Només de nombrar-los agafen calfreds: l'acord per acostar-se a la UE, la reforma de la Funció Pública, l'acord d'Estat amb els comuns. No es tracta de buscar majories simples. Potser sí que amb ApC es pot arribar a un acord per a l'aprovació del Pressupost del 2011, però només una àmplia majoria, és a dir, amb el suport explícit de CR, es podran encarar els reptes plantejats.

És moment de visualitzar a la ciutadania que es pot respondre davant d'aquesta complicada conjuntura, de manera similar al procés constituent. La veritat, però, és que resulta difícil de creure després dels reiterats fracassos del darrer any. Però si hi ha algun moment per demostrar que els polítics poden i saben mirar més enllà dels interessos particulars, és ara, assumint una visió i una missió d'Estat.

alexisestopiñ[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT