PUBLICITAT

Capital de la Cultura Catalana sostenible

  • Escaldes-Engordany és la ciutat escollida per a l'any vinent, per bé que no estirarà més el braç que la màniga
PERE MOLES

Actualment, el concepte de cultura va més enllà de la idea lligada a uns equipaments i als serveis que presten aquests equipaments (com ara les biblioteques, els museus o els teatres). A aquesta concepció s'afegeix el fet que la cultura s'ha convertit en un eix vertebrador de les ciutats. És el cas, i encara ho pot ser més, de la parròquia d'Escaldes-Engordany i, per extensió lògica, de tot el país, en què la cultura interactua amb el turisme, amb l'urbanisme, amb la governança i amb la integració dels nouvinguts. En resum, transforma la parròquia i, per tant, transforma també Andorra.

He afegit ben conscientment al títol d'aquest escrit una paraula de moda, perquè crec que en una circumstància econòmica com l'actual no seria de rigor obviar el concepte que representa. Per això, durant la capitalitat no farem inversions en infraestructures, perquè ja tenim equipaments suficients adequats a la nostra dimensió i, sobretot, no farem inversions que no es puguin mantenir el 2012. Posarem en marxa projectes que puguin perdurar en el temps i que deixin un record del que ha estat la Capital de la Cultura Catalana. Serà un any per dinamitzar culturalment el país, promoure l'associacionisme i, sobretot, potenciar les sinergies entre Govern, comuns, entitats i ciutadans per aconseguir ampliar el ressò de les propostes. Sense estirar més el braç que la màniga, que ara no és el moment, però sense perdre l'oportunitat magnífica que tenim durant tot l'any vinent.

SOM DIFERENTS de les altres ciutats que han estat Capital de la Cultura Catalana, perquè no som només una ciutat, sinó que som un país. Atès que la nostra no és una capital de reivindicació, sinó de reconeixement, no hem de fer res gaire diferent del que hem fet fins ara, perquè la nostra llengua i les nostres arrels ja en són, de catalanes: ho han estat sempre. El que cal ara és cohesionar, per participar i implicar. No és una feina fàcil, però sí que ho tenim més fàcil que altres.

Escaldes-Engordany 2011 desitja establir un equilibri entre confeccionar un programa coherent i respectar la diversitat d'expressions. El programa cultural d'Escaldes-Engordany 2011 es construirà a l'entorn de projectes nacionals, esdeveniments interdisciplinaris de caràcter general i esdeveniments prestigiosos i d'alta qualitat que posin en marxa les associacions i les entitats nacionals, inclosos els projectes innovadors i inusuals que surtin dels cor- rents principals i reflecteixin el dinamisme artístic actual del país.

President del Comitè de Treball de la Capital de la Cultura Catalana, Escaldes-Engordany 2011. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT