PUBLICITAT

El debat estatutari traspassa fronteres

  • Un diputat del Parlament britànic presenta una moció de suport a Catalunya contra la sentència del TC
ROBERT SOLER

Un diputat del parlament del Regne Unit ha presentat a la Cambra dels Comuns de Westminster una moció de suport a Catalunya en la defensa dels drets nacionals i de l'Estatut aprovat en referèndum el 2006. La moció assegura que "Catalunya és una nació", i expressa la "preocupació" dels diputats perquè "la voluntat democràtica de Catalunya" ha estat "sobrepassada" per un tribunal de Madrid. "La moció expressa el nostre suport i solidaritat amb la gent de Catalunya", ha explicat en declaracions a l'ACN el parlamentari Hywel Williams, del Plaid Cymru gal.lès. El text reclama que es desenvolupi l'Estatut original i demana respecte pel "dret dels catalans a decidir democràticament el seu futur".

LA MOCIÓ
redactada pel diputat gal.lès Hywel Williams critica el Tribunal Constitucional, perquè considera que amb la sentència de l'Estatut no ha estat legítim. El text demana que l'Estatut de Catalunya es desenvolupi "en la manera com es va votar a les urnes", i mostra el temor dels diputats a què "futurs desenvolupaments constitucionals a Catalunya que tinguin el suport del Govern i dels catalans puguin ser revisats judicialment per organismes que no són neutrals o independents".

Hywel Williams ha assegurat que si els problemes entre Catalunya i Espanya "persisteixen en el futur" demanarà organitzar un debat a la Cambra dels Comuns amb la participació del Ministeri d'Afers Exteriors britànic. "El líder del meu partit, els meus col.legues i jo mateix estarem sempre preparats per deixar clara la nostra opinió i pressionar el Govern del Regne Unit a adoptar una posició", segons ha declarat el diputat Williams.

Williams creu que el Govern britànic es posicionaria "probablement" amb el Govern espanyol a Madrid, perquè té una "tradició llarga i poc gloriosa" de posar-se d'acord amb les "grans nacions" i els "centralistes" i respectar "poc" el dret de les petites nacions com Catalunya, Gal.les o Escòcia. Amb tot, Williams ha admès que en política interna, el Govern britànic ni cap institució de Londres han qüestionat mai la idea de Gal.les com a nació.

En la moció presentada al Parlament britànic, es defensa que Catalunya és una nació. "Catalunya és una nació, així és com ho senten els catalans, i així és certament com ho veig des de Londres com a amic de Catalunya", ha assegurat Williams. El diputat britànic destaca en el text tramès al Parlament que "un milió de persones" es va manifestar el 10-J a Barcelona per reivindicar "competències dignes" per a Catalunya.

WILLIAMS HA
definit la manifestació com a "remarcable" i "magnífica" pels interessos de les nacions sense estat. Williams ha explicat a l'ACN que estaria "encantat" de reunir-se amb els polítics catalans per mostra-los el seu suport i ajuda.

Williams ha assegurat que està molt "agraït" a Catalunya perquè quan Gal.les tenia "dificultats" amb Londres per la tramitació de la llei llingüística, la Generalitat va fer d'intermediària a través de la delegació del Regne Unit. "Crec que la participació del Govern català va ser un punt d'inflexió quan intentàvem persuadir al Govern britànic per donar més drets a la llengua gal.lesa", ha confessat Williams, que ha afegit que, per tant, està "encantat de defensar" amb els catalans i, davant del Govern britànic, l'Estatut d'Autonomia que va aprovar en referèndum el poble català.

Periodista. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT