PUBLICITAT

Roma es pot visitar en 'botticelle'

  • Aquests cotxes de cavalls, tot i les molèsties, proporcionen una manera diferent de conèixer la Ciutat Eterna
PAU SERRA

Destí preferit de milions de turistes d'arreu del món, la monumental Roma oferix al visitant altra manera de recórrer la Ciutat Eterna: els botticelle, cotxes de cavalls que continuen funcionant a pesar de les protestes dels defensors dels animals i de les molèsties per al tràfic. Actualment, els botticelle són mig centenar i és normal veure'ls recórrer els carrers de Roma carregats de turistes enmig del caòtic trànsit. Els botticelle són un mitjà de transport lent, cosa que permet al turista gaudir de les vistes de la ciutat, però fa perdre els nervis als conductors, que en moltes ocasions es veuen obligats a seguir durant minuts i minuts el cotxe de cavalls pels estrets carrers de la ciutat, sense poder avançar-los. Si els automobilistes es posen nerviosos, els cavalls, segons les associacions protectores d'animals, pateixen i molt, ja que es veuen obligats a respirar l'aire contaminat, a més de l'estrès que els causa caminar sobre llambordes i enmig d'un soroll infernal . El febrer del 2009, l'alcalde de Roma, Gianni Alemanno, va plantejar la possibilitat de prohibir la circulació d'aquests cotxes pel centre de la ciutat per evitar així el sofriment de l'animal i acabar amb el problema de tràfic que causen; els botticelle serien substituïts per automòbils d'època elèctrics. No obstant això, aquesta possibilitat mai no va arribar a prosperar, a causa de les nombroses protestes dels conductors de les calesses, que no conceben la Ciutat Eterna sense aquestes tradicionals carrosses.

Les calesses es troben, durant tot l'any, en les principals zones de turisme de Roma: el centre històric i l'àrea arqueològica que va del Coliseu als Fòrums Imperials, passant per les Termes de Caracalla i les muntanyes de Roma. També es troben al Panteó i en nombrosos car- rers de la zona comercial de luxe de Roma, com ara la Via Condotti, Via Frattina, plaça d'Espanya, Via del Cors, Plaza del Popolo i plaça Venècia. Des de primeres hores, quan la ciutat s'està encara despertant, es poden veure a aquests tradicionals cotxes de cavalls, als quals s'acosten els turistes més matiners, desitjosos de gaudir la ciutat amb la fresca del matí. Els Botticelle es poden llogar fins a mitja tarda, quan els cavalls són traslladats a un estable situat en el barri de Testaccio, on passen la nit. Llogar un botticelle costa al voltant de 120 euros per a quatre persones, si bé és cert que, sovint, aquest preu és negociat pel turista i pot variar en funció del lloc on es llogui. A més, no hi ha límit de temps, independentment de si el client vol parar-se a immortalitzar les diferents vistes o de si hi ha transit als carrers, ja que el recorregut que han de fer està tancat. Els recorreguts més requerits pels turistes amb els quals transiten a l'ombra del Coliseu, per recórrer el Palatino i, seguint pel fòrum de Roma, desembocar en la plaça Venècia, el cor de la Ciutat Eterna.

UN ALTRE
passeig té el seu punt central en la famosa Boca de la Veritat, coneguda arreu del món gràcies, entre altres coses, a la pel.lícula Roman Holiday (1953), de Gregory Peck i Audrey Hepburn. Des de Plaça d'Espanya comença un altre circuit que recorre la famosa plaça del Popolo i l'exclusiva Via Condotti, voreja el Tíber i arriba fins al castell Sant'Angelo, molt a prop del Vaticà. A més, gràcies a Internet (www.viaggiaincarrozza.com), els turistes que ho desitgen poden reservar per endavant el recorregut, i fins i tot crear-ne un que sigui al seu gust.

Periodista. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT