PUBLICITAT

La pràctica de la meditació

FABIOLA SOFIA MASEGOSA
Periodic
Foto:

Ja fa anys que practico la meditació, perquè m'aporta pau i tranquil·litat quan estic molt estressada o sento, com tothom alguna vegada, que vol dominar-me un atac d'ira. Així puc trobar de nou la calma. Abans ho feia tota sola. Ara he optat per seguir meditacions guiades i els beneficis augmenten. I és que la pràctica de la meditació té molts beneficis per al nostre cervell: redueix l'estrès i millora certes capacitats cognitives.

La pràctica de la meditació té uns efectes fisiològics molt concrets en l'organisme, que a més han estat demostrats per la ciència, la qual cosa sempre sembla donar certa seguretat en la nostra civilització, tot i que moltes altres disciplines no trobin el seu lloc en el mètode científic i això no les converteix en menys eficaces.

Segons diversos estudis realitzats sembla que la pràctica habitual d'aquesta tècnica permetria desenvolupar una nova xarxa neuronal on hi ha una major consciència d'un mateix i del present i menys somnis. A més, un dels clars efectes de la meditació és, sense cap dubte, el de promoure la capacitat de concentració i d'atenció i augmentar la memòria, especialment, la tècnica coneguda com «mindfulness», que consisteix a prendre una actitud d'atenció i consciència plena, de presència atenta i reflexiva.

Els beneficis per a la salut també són considerables. La pràctica dues vegades al dia de la tècnica de la meditació redueix l'activació del sistema nerviós simpàtic, que, al seu torn, dilata els vasos sanguinis i redueix les hormones de l'estrès, com l'adrenalina, la noradrenalina i el cortisol. Gràcies a això, evita la hipertensió, millora l'arteriosclerosi, la constricció dels vasos sanguinis i redueix l'engrossiment de les artèries coronaries. A més, millora el sistema immunològic i disminueix els dolors i la inflamació.

La meditació també és capaç d'incrementar la nostra felicitat i el plaer de viure. Segons Richard Davidson, un dels neurocientífics nord-americans que s'ha dedicat a estudiar els seus efectes, les emocions positives que provoca en les persones es poden deure al fet que la meditació enforteix els circuits neurològics que calmen una part del cervell que actua com gallet de la por i de la ira.

I el més important de tot, és que com més practiquis la meditació, més beneficis podràs treure d'ella.

Malgrat tot això, creus que no ets capaç de parar-te i meditar? Doncs, pensa que cada minut de la teva vida és un regal i que pots agafar una mica d'aquest temps i dedicar-t'ho a tu mateix. Només perquè tu t'ho mereixes! H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT