PUBLICITAT

Balanç del 2019 i bon any nou!

Estem a punt de cloure el 2019. Ha estat un any electoral molt intens al nostre país. Dos comicis en molt poc espai de temps han marcat l’actualitat política de l’any que avui acabem. Com aquell qui diu encara no havíem paït les eleccions generals de la primavera que ja iniciàvem el procés per a elegir els governs comunals.

Respecte a principis d’any han canviat moltes coses en l’àmbit polític. Per primer cop tenim un govern de coalició sorgit després de les negociacions que els partits van haver d’endegar després de les eleccions del 7 d’abril, vist que cap formació comptava amb el suport suficient per governar en solitari. Les forces de centredreta van decidir aliar-se per permetre la governabilitat del país i una estabilitat política que difícilment s’hagués aconseguit sense aquest pacte. No cal mirar gaire més enllà de les nostres fronteres per saber que hagués comportat no arribar a l’acord que ha permès governar en coalició a Liberals, Demòcrates i Ciutadans Compromesos. A Espanya, per exemple, han hagut de repetir els comicis i encara estan pendents de formar govern.

Amb aquesta coalició, ben entesa per alguns i totalment rebutjada per altres, totes dues opcions ben lícites i democràtiques, feia preveure uns comicis comunals intrigants i alhora emocionants. Fa ben pocs dies vàrem sortir de dubtes. A les parròquies on s’ha reeditat el pacte de Govern, ajudats pels progressistes d’SDP, s’ha aconseguit poder encapçalar els consistoris comunals pels quatre anys vinents.

En les parròquies on no s’ha arribat a cap acord per a confeccionar candidatura reeditant la coalició de govern, com per exemple a Escaldes-Engordany, doncs allí finalment els socialdemòcrates amb una sorprenent nova líder, han aconseguit rellevar després de molts anys la governança de Demòcrates al consistori escaldenc.

Aquests resultats, al meu entendre denoten que les forces de centredreta i socialdemòcrates estan força igualades, amb lleuger avantatge pels centristes. Ara, si no hi ha sorpreses, tindrem tres anys i escaig fins als propers comicis, prou temps per a clarificar quin serà l’espectre i escenari polític de les generals 2023. L’acció conjunta del nou Govern de coalició tindrà molt a dir al respecte. Està clar però que les alternances polítiques són quelcom lògic i habitual pel desgast que provoca governar.

Els Demòcrates ho han viscut en les seves pròpies carns en les darreres generals però han sabut adaptar-se a les circumstàncies. Com en tots els àmbits la tòpica frase «adaptar-se o morir» també és vàlida en l’àmbit polític. Les adaptacions però no són sempre fàcils i evidents, ja que per naturalesa som reticents als canvis. L’estabilitat però farà al meu entendre que ben aviat ens oblidem de tot plegat, oblidem el passat i mirem cap al futur amb energies renovades amb l’objectiu de dur a Andorra en el panorama internacional que es mereix i que li correspon després de més de 750 anys d’història.

Tots plegats pretenem el mateix, tot i que no tenim forçosament el mateix ritme i camí per aconseguir-ho.

Només desitjar-vos a tots molt bones festes i un molt bon i tranquil 2020, ple de salut i encerts, que la nostra estimada Andorra es mereix això i més. A reveure, ens veiem el 2020!!! 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT