PUBLICITAT

Un món sense la Xina?

La nova política d'un món dual, i de blocs, s'ha accelerat i està cristal·litzant més ràpid del que em pensava. Aviat, sospito, haurem de triar entre un món amb la Xina o sense la Xina. El més probable és que predomini aquest últim, la qual cosa tindrà fortes implicacions (negatives) per als actius xinesos, les autoritats dels quals, amb les seves recents accions, es dirigeixen maldestrament cap a l'aïllament internacional.

Permetin-me compartir amb vostès una sèrie d’esdeveniments que, havent passat desapercebuts per als mortals comuns, representen una autèntica explosió en els fonaments mateixos de l’ordre mundial tal com el coneixem des de la caiguda del Teló d’acer.

Les sancions i el projecte de llei d’Hong Kong

El Wall Street Journal va informar aquesta setmana que el president Trump va signar un projecte de llei bipartidista (Projecte de Sancions d’Hong Kong) que exigeix sancions als funcionaris xinesos que amb les seves regulacions reprimeixin els drets dels residents d’Hong Kong a la lliure expressió i a la reunió pacífica, així com als bancs que fan negocis amb aquests funcionaris. Trump també va signar una ordre executiva que posa fi al tracte preferencial dels Estats Units per a Hong Kong, un cop duríssim per a Pequín, ja que el seu únic centre financer de caràcter global perd la seva condició de centre financer internacional, i el posa en igualtat de condicions que els altres centres financers de la Xina continental (Shanghai i Shenzhen). Això és més important del que sembla, doncs tota potència econòmica necessita d’un hub financer on es creuin tota mena de transaccions i on els agents internacionals estiguin disposats a fixar les seus de les seves empreses. Això no s’aconsegueix només amb gratacels. Cal una cultura, una història i un entorn que afavoreixi les llibertats. Just el contrari del que Pequín està instaurant a Hong Kong. Però el que importa aquí és l’acord de naturalesa bipartidista i que suggereix que tant els republicans com els demòcrates han dit «prou» a la política expansionista de la Xina a la regió. El portaveu del Consell de Seguretat Nacional, John Ullyot, va suggerir que «el president dels Estats Units, Donald Trump, no ha descartat la possibilitat d'imposar sancions addicionals», a més de les contingudes en la nova llei, «als alts funcionaris xinesos per a castigar a la Xina pel seu maneig d'Hong Kong».

Possible enfrontament diplomàtic

Paral·lelament, segons el New York Times, la proclamació presidencial sobre la prohibició de viatges als Estats Units dels membres del Partit Comunista xinès i les seves famílies també podria autoritzar el govern dels Estats Units a revocar els visats dels membres del partit, i les seves famílies, que ja són al país, la qual cosa portaria a la seva expulsió. Una mesura que gairebé amb tota seguretat provocaria represàlies contra els nord-americans que intenten entrar o romandre a la Xina. I de ben segur, una mesura que donaria peu al xoc diplomàtic més greu des que al 2018, els Estats Units van expulsar els diplomàtics russos i Moscou respongué amb la mateixa contundència.

Xoc geopolític imminent

En un inusual desafiament directe a Pequín, els Estats Units també han declarat la seva oposició formal a una bateria de reclamacions xineses al mar de la Xina Meridional. Washington havia dit anteriorment que «veia les àmplies demandes de sobirania de Pequín sobre la major part de la Mar del Sud de la Xina com a il·legals». Amb aquest últim pas, els Estats Units estan ara rebutjant oficialment les demandes específiques de la Xina per primera vegada. Un posicionament que situa als dos països en front l’un de l’altre, de manera que qualsevol dels moviments militars unilaterals que Pequín acostuma a fer es pot trobar ara amb una resposta més contundent per part de Washington.

L'imminent xoc econòmic-empresarial

L'administració Trump planeja rebutjar aviat un acord per al 2013 entre les autoritats d'auditoria dels Estats Units i la Xina, una mesura que podria presagiar una repressió més gran de les empreses xineses que cotitzen en la borsa dels Estats Units i que estan sent atacades per eludir les normes de divulgació d'informació dels Estats Units. L'organisme de control estatunidenc s'ha queixat durant molt de temps que la Xina no ha concedit sol·licituds d'accés a la informació, i la falta de transparència ha portat als funcionaris de l'administració a establir les bases per a sortir aviat de l'acord.

De facto, el final de l'acord comercial

El president Trump va dir a CBS News que «no està interessat» a participar en una segona ronda de negociacions comercials amb la Xina, després de l’acord comercial de la Fase 1 aconseguit al gener. Trump va argumentar que havien fet un gran tracte i que la Xina poc després «ens va colpejar amb la plaga», referint-se a la pandèmia del coronavirus. També va dir que «no té plans de parlar» amb el President de la Xina, Xi Jinping.

En resum. No sé exactament en quin punt del procés geopolític mundial ens trobem, però sembla que estem entrant definitivament en una nova era de blocs polítics i econòmics. Una que s’assembla cada cop més al període tens que va abastar les dècades dels anys 50 a 80. M'atreveixo a dir que (i això és una opinió personal) com en el cas anterior, i a causa de la naturalesa ideològica de l'actual enemistat, aquesta vegada també tindrem un bloc lliure i un bloc «no tan lliure», ambdós enfrontats ferotgement.

Els inversors han de tenir això en compte a l’hora de definir el posicionament estratègic i estructural de la seva cartera d’inversió. Si, com tot sembla indicar, la Xina pot quedar cada cop més aïllada, els inversors hauran de preguntar-se si val la pena tenir una exposició important a la Xina.

Per descomptat, serà un plaer ajudar-los.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT