PUBLICITAT

Perspectiva internacional econòmica i dels mercats financers – Juny 2021

Els Estats Units. La fi de confinaments i tancaments va elevar els preus des del nivell pandèmics a nivell prepandèmics

L'aixecament del confinament i tancament econòmic està facilitant que els preus es normalitzin en un nivell de prepandèmia, el que implica un fort augment respecte dels preus rebaixats aplicats durant la crisi. La xifra de l’IPC d’abril (0,8%), molt superior a l'esperada (0,2%), va portar la inflació interanual al 4,2%. La dada mensual d'inflació subjacent (0,9%) ha situat la xifra anual en el 3,0%.

Que la inflació sigui «transitòria» no vol dir que hagi de durar només un mes. L'escassetat de semiconductors limita la producció d'automòbils, el que porta a consumidors i empreses de lloguer a recórrer a vehicles de segona mà pagant preus més alts. Els preus de tarifes aèries i lloguer d'automòbils es van encarir, i també les pòlisses d'assegurances d'automòbils en recuperar l'hàbit de conduir. També van apujar els preus en restaurants i hotels. Una escassetat temporal de mà d'obra en sectors orientats al client mantindrà els seus preus elevats almenys durant els mesos estivals.

La Reserva Federal nord-americana

El FOMC vol que la inflació se situï de mitjana en el 2% en el futur, i no en la taxa mitjana de l’1,7% en què porta fent-ho el PCE bàsic l'últim quart de segle. Diversos membres del FOMC fa mesos que insisteixen que la inflació és transitòria amb la idea, suposadament, d'ajudar al mercat a curt termini; però, el seu missatge generarà més risc de mercat si a la fi es veiessin obligats a admetre la persistència de part d'aquesta inflació.

Europa. Els bons resultats empresarials portaran als analistes a revisar a l'alça el BPA previst per 2021

L’augment promès en el ritme de vacunació s'ha materialitzat, el que podria fer bo el compromís de la Unió Europea d'aconseguir a finals d’estiu el llindar de vacunació del 70% de la població adulta. Amb això augmentaria l'optimisme davant la temporada d'estiu i podrien millorar les enquestes de confiança. Com s'esperava, el PIB es va contraure en el primer trimestre (-0,6% intertrimestral, -1,8% interanual), però en l'últim mes han millorat lleugerament les perspectives econòmiques, havent revisat a l'alça la Comissió Europea les seves previsions tant de creixement com de preus.

En els mesos vinents fluctuaran les dades tant d'activitat com de preus, en resultar afectats tots dos per la reobertura de les economies.

Xina. Mercat baixista després de desplomar-se les tecnològiques. Activitat en normalització; matèries primeres a l'alça

Des dels seus màxims de mitjans de febrer, l'índex MSCI Xina va ampliar a més del 20% les pèrdues de la setmana passada. És la segona vegada que l'indicador enfila un mercat baixista en poc més d'un any. Els índexs de referència de Greater Xina estan des de febrer entre els pitjors del món, per les enèrgiques mesures que està prenent Pequín contra les grans firmes tecnològiques per pràctiques monopolistes, que minen encara més la confiança inversora, ja deteriorada per la inquietud que suscita l'ajust de la liquiditat. L'índex MSCI, esbiaixat per Tencent, Alibaba i Meituan, tendeix a la baixa des de febrer.

Les dades d'activitat econòmica de la Xina no van estar a l’altura de les expectatives. L'Oficina Nacional d'Estadístiques mostra que el PIB interanual comença a normalitzar-se. Les xifres d'abril revelen una constant millora, però també l'emergència de nous problemes. Els preus dels aliments tenen aspecte de mantenir-se estables gràcies a les bones collites, mentre que l'augment dels preus industrials no es va transmetre plenament a l'IPC a causa de l'abundància de l'oferta.

 

Japó. La gana inversora de país podria estar recuperant-se

Diumenge 16 van començar a aplicar-se les mesures més estrictes contra la pandèmia en sis prefectures del país després de registrar un repunt d'infeccions de coronavirus quan tot just falten tres mesos perquè se celebrin els Jocs Olímpics d'estiu, amb tres prefectures en estat d'emergència ampliat i tres en estat de quasi emergència.

Segons una enquesta de Kyodo, el 59,7% de la població opina que els Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio d'aquest estiu s'haurien de cancel·lar davant l'augment dels «positius» al país i el lent procés de vacunació a menys de tres mesos dels Jocs.

Activitat internacional d'inversors nacionals: retorna la gana pel risc

Els inversors nacionals van ser compradors nets d'accions estrangeres per import de 189.700 milions de iens (setmana anterior: compres netes de 114.100 milions de iens) i de deute extern a llarg termini per import de 600.200 milions de iens (setmana anterior: vendes netes de 72.200 milions de iens).

Índia. Mantenim l'optimisme sobre aquest mercat tot i persistir innegables problemes al país

Després del fort ressorgiment de les infeccions a l'abril, el pic infecciós sembla que ja està superat, en tant que ha caigut el nombre de casos diaris de 400.000 a 310.000. Aquesta millora també podria reflectir-se en un descens del nombre de casos clínics (que han passat de 3,7 milions a 3,4 milions).

La raó que el mercat indi se sostingui tot i la greu crisi pandèmica

Uns 20 estats han imposat restriccions que afecten el 80% de la població. Amb tot, els mercats financers i els actius indis han aconseguit evitar una correcció, amb la renda variable tancant el període en el nivell de partida i la moneda ferma davant l’euro. La raó és que el govern s'ha resistit a les pressions per tancar totalment l'economia.

El motiu pel qual seguim sent optimistes sobre el mercat indi

A part del que veuen els inversors està el que no es veu, que ens sembla més favorable: l'objectiu de creixement del PIB del 12% fixat a principi d'any òbviament no s'aconseguirà a causa de les restriccions aplicades a l'abril.

Tot i que la qualificació de solvència creditícia de l'Índia pot patir una revisió a la baixa, el mercat de deute local podria encaixar-la bé, atès que està orientat sobretot cap a l'inversor nacional. De la mateixa manera, l'estabilitat de la rupia, gràcies al suport dels gairebé 600.000 milions d’USD en reserves de divises en mans de l’RBI, confereix a aquest mercat una gran capacitat d'absorbir pertorbacions externes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT