PUBLICITAT

Més que una fira del bestiar

Fa uns dies celebràvem a Ordino la segona fira del bestiar, amb la mateixa acollida que la primera edició de l’any passat. La fira, recuperada després de molts anys, ha tornat a tenir una molt bona acceptació per part dels ramaders i del públic en general, i des del Comú d’Ordino n’estem molt satisfets. Aquest esdeveniment no és una simple exposició dels millors exemplars de vaques, cavalls i ovelles dels ramaders del país. Tampoc pretén ser una fira d’artesans de productes andorrans i del Pirineu. La fira del bestiar d’Ordino és molt més que això.

A tots ens agrada passejar-nos pel camí ral i veure camps amb bestiar, hectàrees de dall o plantacions de tabac o de patates. Tots volem gaudir de productes de proximitat, de bona qualitat i amb sabors autèntics. No podem oblidar que, per veure com pasturen les vaques en els camps, per poder degustar uns bons formatges elaborats artesanalment, o darrere una carn de qualitat, hi ha una gran tasca dels agricultors i ramaders. En aquest sentit, la fira del bestiar és un reconeixement a la gran feina d’aquestes professions i té la voluntat de recordar-nos a tots la importància del sector primari. És fonamental que aquest missatge es transmeti també als més joves, i per això la fira va centrar el primer dia de l’esdeveniment a les escoles, acollint més de sis-cents alumnes del país. El relleu generacional de les professions ramaderes i agrícoles són una preocupació aquí i arreu. Per això, també és imprescindible fer valdre la feina de totes les persones que treballen en un sector que requereix una gran vocació i dedicació. És important estar al costat dels ramaders, escoltar-los i ajudar-los en la seva activitat. A la fira vam poder veure, a banda dels nostres pagesos, un xollador d’ovelles, una filadora i un artesà elaborant formatges. Només són tres exemples d’oficis que es van perdent amb els anys i que no volem que desapareguin.

Ordino és reserva de la biosfera i ens sentim orgullosos de tenir una parròquia que gaudeix d’un parc natural de la Vall de Sorteny i que ha sabut créixer de forma sostenible. Estem, però, en un moment on el creixement urbanístic sembla no tenir fi, amb la consegüent disminució de la superfície de conreus i les afectacions en la biodiversitat. La construcció no és incompatible amb el reconeixement de la Unesco, però sí que és rellevant que aquest creixement sigui el més sostenible i respectuós amb el nostre espai. Fomentar les pràctiques agràries i ramaderes respectuoses amb el medi ambient és una manera de preservar els conreus i contribuir a la preservació de l’entorn natural tan apreciat.

Esdeveniments com la fira del bestiar no canvien res d’un dia per l’altre, però sí que ens permeten a tots, recordar, d’on venim i la importància del sector primari encara molt arrelat en el nostre país. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT