PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Auguris a EL PERIÒDIC

Fins dissabte, ‘www.elperiodic.ad’ difondrà un sondeig sobre la intenció de vot a Barcelona

Per EL PERIÒDIC

Imatge de la notícia sobre l’enquesta d’intenció de vot a les municipals de Barcelona publicada a la pàgina web d’EL PERIÒDIC D’ANDORRA.
Imatge de la notícia sobre l’enquesta d’intenció de vot a les municipals de Barcelona publicada a la pàgina web d’EL PERIÒDIC D’ANDORRA. | EL PERIÒDIC
Segons la legislació electoral espanyola, aprovada l’any 1985 i reformada el 2011, està prohibit difondre i publicar enquestes electorals cinc dies abans de les votacions. L’Estat espanyol celebra diumenge que ve, dia 24, eleccions municipals, és a dir, als ajuntaments, i els mitjans de comunicació espanyols no poden publicar sondejos. Amb tot, fer sondejos no està vetat i, per tant, els partits polítics poden encarregar-los mentre no en facin públics els resultats, que seran d’ús intern.

Per pal·liar el greuge, EL PERIÒDIC D’ANDORRA publicarà cada dia, fins dissabte, una enquesta sobre la intenció de vot a la ciutat de Barcelona. Ahir al migdia es va difondre el primer sondeig a la pàgina web www.elperiodic.ad, on es penjaran les enquestes diàriament. La informació va rebre ahir més de 20.000 visites en les primeres 12 hores.

A petició d’EL PERIÒDIC, el Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) ha realitzat els sondejos, que s’han realitzat amb una mostra de 400 persones entrevistades via telèfon. Cada dia a les dotze del migdia la pàgina web actualitzarà la informació electoral, fins dissabte a la mitjanit, la vigília de les eleccions municipals.

No és la primera vegada que EL PERIÒDIC decideix publicar sondejos electorals del país veí durant els dies previs a les votacions: l’any 2010 ho va fer per a les eleccions al Parlament de Catalunya i l’any 2008 per a les eleccions al Congrés dels Diputats espanyol. Amb tot, a Espanya s’ha mantingut la prohibició de difondre els resultats dels sondejos tot i que gràcies a internet són accessibles per a tothom. La xarxa permet trampejar el veto i garanteix el dret a la informació.

Empat de Colau i Trias / La primera enquesta del GESOP revela que Xavier Trias (CiU) –l’alcalde de Barcelona els últims quatre anys– i Ada Colau, candidat de Barcelona en Comú (BC), obtindran un empat tècnic en les votacions de diumenge. A la pregunta «A qui preferia com el pròxim alcalde de Barcelona» el 24,5% dels enquestats han respost Trias i la mateixa xifra ha optat per Colau. A l’hora de repartir-se els regidors de l’ajuntament, segons el sondeig, CiU obtindrà entre 10 i 11 regidors i BC, que concorre per primera vegada a les eleccions municipals –i a qualssevol comicis–, en sumari entre 9 i 10.

Les últimes enquestes publicades pels diaris El Periódico de Catalunya, El Mundo i La Vanguardia i difoses per  l’emissora Cadena Ser indiquen que Trias guanyarà amb un triomf molt ajustat. En canvi, els sondejos encarregats pel diari El País i el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) auguren que guanyarà Colau. Els primers resultats de GESOP preveuen un resultat d’empat tècnic. En intenció directa de vot, en canvi, BC se situa al capdavant amb el 20,3% dels suports, davant el 18,8% de CiU.

Enquestes, aquí sí / El passat 1 de març es van celebrar les eleccions generals a Andorra. L’Institut d’Estudis Andorrans va preguntar a la Junta Electoral si durant la campanya podria publicar una enquesta política sobre l’opinió de la ciutadania. La resposta va ser afirmativa perquè no existeix cap norma que ho prohibeixi expressament.

La Llei qualificada del règim electoral i del referèndum estableix que «qualsevol enquesta electoral que sigui finançada pels poders públics i que s’efectuï en el mateix període electoral serà comunicada, immediatament després de la seva finalització, a la Junta Electoral, que, dins de les 24 hores següents, la facilitarà als representants de les candidatures i, en el seu cas, dels grups parlamentaris i consellers generals no adscrits, representats al Consell General, si es tracta d’eleccions generals, o dels partits o llistes representades als comuns, en el supòsit d’eleccions comunals».

Tampoc no hi ha cap norma que indiqui quin és el límit per publicar i/o difondre sondejos, per tant, el límit estipulat va ser l’últim dia de la campanya electoral.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT