PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Curs especialitzat per a famílies i cuidadors

Per E. J. M.

Presentació dels cursos de formació per tenir cura dels malalts amb demència.
Presentació dels cursos de formació per tenir cura dels malalts amb demència. | TONY LARA
Els professionals de la salut, familiars i cuidadors de pacients afectats de malalties neurodegeneratives poden especialitzar-se en tenir cura dels malalts seguint els cursos oferts per la Fundació Crèdit Andorrà, la Universitat d’Andorra (UdA), el Servei d’Atenció i Intervenció Neuropsicològica (Saine) i l’Associació Andorrana de Malalts d’Alzheimer (AAMA).

La formació per als professionals, amb titulació universitària en l’àmbit de la salut o social, serà un curs d’actualització universitària de 30 hores, que combinarà classes teòriques i pràctiques. «L’eix de la formació és la comunicació, aportar eines terapèutiques perquè puguin atendre i entendre’s millor amb els pacients amb demències», va explicar la directora de l’Escola d’Infermeria de l’UdA, Rosa Maria Mandicó. El curs serà impartit per professionals de la Fundació Alzheimer Catalunya i tindrà lloc a l’UdA. La Universitat gestionarà les inscripcions i les matrícules. El preu del curs (240 euros) està subvencionat per la Fundació Crèdit Andorrà. Les places són d’un màxim de 25 alumnes.

Mandió va avançar que el curs és el primer gra de sorra d’un «pla de formació a llarg termini que s’està definint». «Es tracta d’una visió global que implicarà totes les persones que tenen contacte amb el deteriorament cognitiu».

En canvi, els tallers per a familiars i cuidadors seran gratuïts (subvencionats per l’entitat bancària). En les sessions, que seran separades per a cuidadors i per a familiars, s’explicaran tècniques per millorar la qualitat de l’atenció i els ensenyaran estratègies per fer més fàcil la comunicació amb el malalt.

La infermera Mònica Duran, de Saine, una de les formadores dels tallers, va subratllar que «la novetat és la introducció de la infermeria en les formacions». Els tallers seran, sobretot, molt pràctics i explicaran «com afrontar els canvis emocionals i psicològics, la degeneració física, com encarregar-se de la higiene i del menjar, com garantir la seguretat de la llar...» i, a més, «gestionar «l’estrés del cuidador».

Les places per als tallers són d’unes 20 persones per grup i les inscripcions s’han de formalitzar a l’AAMA (telèfon 821 345).

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT