PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Llum verd als textos per atendre les recomanacions de Moneyval

El Grup Parlamentari Liberal vota en contra en considerar «dubtós» que els canvis plantejats siguin suficient

Per IVÁN ÁLVAREZ

Gilbert Saboya i el cap de Govern, Toni Martí, intercanvien impressions en la sessió del Consell.
Gilbert Saboya i el cap de Govern, Toni Martí, intercanvien impressions en la sessió del Consell. | Emilio Prenas
El Consell General va aprovar ahir el paquet de modificacions legislatives presentades i defensades per tal de complir amb les recomanacions del Moneyval, l’òrgan del Consell d’Europa encarregat de lluitar contra el blanqueig de capitals. Els textos de les noves modificacions del Codi Penal, de la Llei de cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig de diners, i de la Llei reguladora de les companyies d’assegurances van rebre els vots en contra del grup parlamentari liberal, que va argumentar que posava en dubte que aquests canvis proposats poguessin facilitar i permetre assolir els objectius plantejats. 
El president del sector liberal, Josep Pintat, va lamentar, fins a tres vegades, que el Govern no li hagués fet arribar els follow up, els informes de seguiment del Moneyval, quan assegura haver-los demanat, per la qual cosa se’ls fa difícil valorar si les modificacions «són realment encertades». Pintat també va mostrar la seva disconformitat en que, un cop escoltat al director de la Uifand, Carles Fiñana, la urgència de les modificacions estigués només motivada per la crisi de BPA. A més, l’oposició va lamentar que l’Executiu hagi actuat amb precipitació «quan ens piquen la cresta des de fora», i tots els grups s’han qüestionat per què no s’havien fet abans els canvis tenint en compte que l’informe del Moneyval és del 2012 i que la nota no verbal d’Estats Units rebuda l’agost de l’any passat també feia referència a la necessitat de fer aquestes mateixes reformes.  
La consellera general demòcrata Meritxell Mateu, va jugar el paper lògic i esperat. Va defensar la necessitat de les modificacions i ho va fer amb un discurs on va maridar política i ball, on va jugar amb l’analogia musical i la metàfora, fet que va provocar les crítiques del sector opositori per haver comparat la situació amb un ball «que hem de dansar amb un ritme més accelerat a causa de l’afer BPA». Mateu es va mostrar ferma quan va assegurar que, en cas de no fer aquestes adaptacions, la supervivència econòmica del país podria tenir unes conseqüències «molt dures», ja que si el Moneyval posés Andorra sota vigilància, seria «un cop letal per a la confiança envers la plaça financera andorrana». 
Per la seva part, el ministre de finances, Jordi Cinca, va deixar clar que les especificitats d’Andorra fan que «un país tan petit com el nostre no es pot permetre dissonàncies» a la vegada que va demanar buscar «un cert nivell de continuïtat per no fer-nos encara més vulnerables», en un gest evident de tancar files. Cinca es va referir a les crítiques de Pintat i, en contra del pensament liberal, va mostrar-se convençut que les modificacions són suficients i convenients, i que «segur que sense aquestes mesures no passaríem el tall». El ministre també va aprofitar per enviar un missatge a la comunitat internacional i va afirmar que s’havia de tenir clar que «governi qui governi la lluita contra el blanqueig no s’aturarà». 
 
Altres aprovacions/ Pel que fa al paquet de reformes legislatives que es van presentar per a la Llei de modificació de la Llei del Fons de reserva de jubilació van rebre llum verd amb 16 vots a favor –suport del sector demócrata i SDP–, 3 vots en contra –consellers del PS– i 8 abstencions, les del sector liberal. Des de l’oposició es va criticar la precipitació i «poca rigorositat» del Govern per haver introduït les modificacions del text  sis mesos després d’haver estat aprovat al Consell i per no haver complert amb els terminis establerts de la creació de la comissió gestora i el traspàs dels actius de la CASS al Fons de reserva de jubilació. La consellera general del PS, Rosa Gili, va lamentar que les modificacions no suposin canvis substancials ni de forma ni de fons, sinó que només signifiquin ampliar terminis i reduir despeses que no han pogut controlar evitant la imposició de les transmissions entre la CASS i el Fons.
El conseller del grup liberal, Jordi Gallardo va argumentar que entenia que s’havien d’introduir modificacions legislatives per adaptar-les a la realitat, com ara pel cas BPA, però per la resta significa una «feina legislativa poc rigorosa i precipitada».
 
Visita del ministre deL Gabon/ D’altra banda, el síndic general , Vicenç Mateu, i la subsíndica general, Mònica Bonell, van mantenir una reunió, Fa un parell de dies, amb Pastor Ngoua N’neme, ministre de l’Economie Numérique et de la Poste –d’Economia Digital i de Correus–del Gabon, que va realitzar una visita a Andorra. Dins del programa de la seva estada, la visita al Consell General va permetre intercanviar impressions sobre la situació en els dos països i aproximar-se al coneixement de les institucions i de la història andorranes. El ministre va ser, també, convidat pel síndic general a signar el llibre d’honor del Principat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT