PUBLICITAT

la seu d'urgell

El Parc Natural, pioner en el control d’espècies invasores

L’espai protegit del Pirineu treballa per eradicar plantes i animals amenaçadors com l’Elodea o la daina

Per El Periòdic

El Parc Natural de l’Alt Pirineu és una de les zones de Catalunya amb més control sobre les espècies invasores. Un fet esdevingut per les polítiques de prevenció que està duent a terme des de fa anys l’indret. Tot i això, és complicat arribar a eradicar-les totes, però des del Parc Natural ja es tenen localitzades algunes espècies com l’Elodea (al pantà de la Torrassa) o el Seneci (a l’Alt Urgell). 
 
Pel que fa a la fauna, el problema més gran el generen la daina i el mufló. Així, el tècnic del Parc Natural, Jordi Canut, ha explicat a l’ACN que l’objectiu és eradicar les espècies invasores ja que creen problemes ambientals i socioeconòmics. 
 
Tanmateix, Canut ha afegit que una de les plantes invasores que porta més problemes al parc és l’Elodea. Es tracta d’una planta aquàtica que afecta a l’ecosistema de la mollera d’Escalarre (Pallars Sobirà). 
Aquest element perjudica la pesca i posa en perill la supervivència de la planta amenaçada Hippus vulgaris. Per eradicar aquesta espècie, les tècniques utilitzades són la manual i la mecànica (una màquina amfíbia polivalent que permet tallar i extreure la planta). A més, es va dissenyar un sistema de parcel·les de control i d’experimentació en una zona del pantà densament poblat per l’espècie forana, a partir de les quals s’han realitzat diferents assajos per reconèixer els tractaments més eficaços. 
 
A més, recentment ha sortit una aplicació al mòbil per combatre les plantes invasores. Aquesta permet localitzar les espècies amenaçadores i possibilita la interacció entre observadors, usuaris i experts. Els ciutadans poden enviar fotos de forma que es localitza l’espai i es pot complementar la informació. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT