PUBLICITAT

Escales-Engordany

On és el Comitè de Bioètica?

L’organisme es va constituir a final de febrer del 2014, i al maig va celebrar la seva primera reunió

Per J.R. BAIGES

Un especialista de l’Institut Marquès examina una dona embarassada.
Un especialista de l’Institut Marquès examina una dona embarassada. | EL PERIÒDIC
«On és el Comitè Nacional de Bioètica?». Aquesta és la pregunta que es feia en un article el periodista Rubén Carcellé. I aquesta és la mateixa pregunta que es fan molts ciutadans. Aquesta i d’altres: «Quant cobren?», «Quants cops s’han reunit»,  «Quina feina han fet?». Cercellé reflexionava: «Per a què serveix aquest organisme? Correrà el mateix futur que el Consell Andorrà de l’Audiovisual, que va dissoldre’s després d’anys d’inoperància reconeguda pels propis consellers generals?».
 
La sessió constituent del Comitè Nacional de Bioètica va tenir lloc a final de febrer del 2014, i al maig va celebrar la primera reunió, i un dels punts de l’ordre del dia va ser promoure i desenvolupar un informe d’estudi per a valorar l’adhesió d’Andorra al Conveni per a la protecció dels drets humans i la dignitat de l’esser humà en relació a les aplicacions de la biologia i la medicina: Conveni sobre els drets de l’home i la biomedicina aprovat pel Consell d’Europa a Oviedo, l’abril del 1997 i llurs protocols d’aplicació.
Els temes que el Comité Nacional de Bioètica d’Andorra es va plantejar i tractar van ser proposar una futura legislació dels biobancs; reflexió ètica i legal sobre els instruments que regulen la incapacitació, confidencialitat i història clínica; proves genètiques i seguiment de la normativa d’altres països o organitzacions internacionals sobre aquestes matèries
 
L’Institut Marquès ha tancat un acord per instal·lar-se a la zona hotelera de Soldeu com a primer pas per crear una àrea de turisme sanitari d’alt estànding a Canillo. La negociació la va portar personalment Toni Martí, i ara és el cap de Govern el primer interessat en no posar traves  a la que ha de ser una de les inversions estrangeres més importants des que s’ha fet l’obertura.
 
El ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, va reconèixer ahir que aquesta ha estat una setmana complicada, encara que va voler suavitzar la polèmica: «La premsa acostumeu a inflar aquestes notícies perquè realment tampoc no hi ha hagut tanta polèmica interna. Ha sigut un tema de debat com molts que n’hi ha cada setmana i en aquest s’ha fet més ressò». El ministre canillenc va afegir que «s’està treballant i hem d’esperar que pugui sortir bé perquè és un projecte que consolida el sector de la salut a Andorra. Apostem perquè surti bé, i si cal fer alguna regulació ja ho mirarem». Alcobé va matisar que el tema el duu «el ministre de Salut, és coneixedor del dossier i hem de confiar que el projecte pugui consolidar-se i estudiar-se bé abans de fer-se realitat». 
 
Mentrestant, i preguntat per la premsa, El president de la CEA, Xavier Altimir, s’hi va mostrar partidari de legislar, si cal, per tal de permetre la instal·lació al país de clíniques com l’Institut Marquès, ja que «no podem deixar passar cap tren». En relació a les informacions que Carles Álvarez hagués volgut frenar la implantació d’aquesta clínica al país per qüestions morals, Altimir va deixar clar que «l’aposta que s’ha fet per l’obertura econòmica és molt decidida i no la poden frenar les creences personals de ningú». Tot i això, es va mostrar escèptic davant el fet que realment el ministre hagi volgut frenar aquest projecte. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT