PUBLICITAT

Un debat de partit, un debat d'Estat

  • EL PS FARÀ UN COMITÈ ESPECÍFIC PER ANALITZAR EL PAPER DELS COMUNS
EDITORIAL

Si bé en el seu dia no va transcendir, en l'edició d'avui del PERIÒDIC D'ANDORRA expliquem que la direcció del PS ha decidit la celebració d'un comitè directiu extraordinari que tindrà com a únic punt de l'ordre del dia el debat sobre les relacions entre el Govern i els comuns. En la reflexió, es preveu que el paper que juga la reunió de cònsols sigui uns dels temes que aixequi una de les discussions més interessants.

De fet, la celebració del citat debat es va acordar durant el dar- rer comitè directiu de la formació socialdemòcrata, en el qual ja es va viure un petit tastet de les notables discrepàncies que genera aquesta qüestió. En aquest sentit, la proposta va ser plantejada pel comitè local d'Ordino i les principals diferències es van plasmar entre el posicionament del cor- rent d'opinió Esquerra Socialista (ES) i el dels cònsols majors d'Andorra la Vella i d'Encamp, Rosa Ferrer i Miquel Alís, respectivament. Així, segons expliquen diversos assistents, des d'ES es mostren molt crítics sobretot amb la reunió de cònsols, perquè consideren que és un òrgan poc transparent i poc democràtic que s'ha convertit en una mena de Senat. La principal preocupació d'Es- querra Socialista és que tenen la impressió que l'ideari socialdemòcrata dels comuns de la capital i d'Encamp es dilueix en molts dels acords que es prenen durant la reunió de cònsols, en la qual prenen part altres cinc cònsols amb una tendència política força allunyada dels postulats del PS. Per exemple, durant el comitè directiu es va parlar sobre el pacte dels cònsols per reduir les subvencions de les corporacions. En aquest sentit, Alís va recordar que a part que cada Comú ha d'aprovar a posteriori les decisions que es prenen en reunió de cònsols, existeix una clàusula en aquest acord del qual queden exclosos els serveis essencials i ha de ser cada corporació, d'acord amb el seu ideari polític, qui ha de decidir el que es considera com a essencial. Mentrestant, Ferrer va deixar ben clar que el Comú que lidera està complint el programa del PS i va sortir de la reunió amb la sensació que alguns membres del partit, si poguessin, esborrarien els comuns del mapa. La direcció del partit es va mantenir entre dues aigües, és a dir, amb una idea més flexible que la de ES, però amb un cert descontentament amb el paper que juguen les reunions de cònsols.

Ens alegrem que el PS plantegi internament un debat molt actual, perquè demostra que la formació està més que viva i que encara una discussió més que necessària. És cabdal que el partit que governa Andorra reflexioni sobre aquesta qüestió, perquè aquest és un debat sobre el model d'Estat, el debat d'avui i de demà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT