PUBLICITAT

El principi d'un camí molt llarg

  • EL MILLOR SERIA PRIMER PACTAR AQUELLS PUNTS ON HI HA MÉS ACORD
EDITORIAL

Tot i que el clima previ a la reunió entre el Govern i els set mandataris comunals certament estava enrarit per la divergència notable d'opinions sobre el rol que té la reunió de cònsols, aquesta primera trobada es pot catalogar com a força positiva, si bé cal tenir molt en compte que només és el principi d'un llarg camí.

Un primer punt que es va analitzar durant la reunió és l'acotament d'aquelles qüestions que requereixen un canvi legislatiu. En aquest sentit, tant l'Executiu com els cònsols van coincidir que principalment són tres temes que cal revisar: les transferències, les competències i la Funció Pública. A partir d'aquí també se'n podrien afegir d'altres com ara la modificació de la Llei de les finances comunals, però el tronc comú que s'ha de canviar; en certa manera ja estat pactat. De la citada reunió d'ahir a Govern també en voldríem destacar dos punts més. D'una banda, quant a les transferències als comuns, es va plantejar la idea que s'hauria de promoure o apostar per la política que no hi hagués cap diferència entre els serveis i l'atenció que tenen els ciutadans segons la par- ròquia on visquin. Això significaria modificar els criteris igualitaris de transferències que estipula la legislació actual; aquells que han de proveir més ciutadans, haurien de rebre més, o sigui, discriminació positiva. Aquesta és una modificació que, en el cas que es vulgui tirar endavant, generarà certes divergències perquè els interessos de les parròquies amb menys ciutadans xocaran amb el de les parròquies centrals. Amb tot, que es posi el tema sobre la taula ja seria un avenç.

Per un altre costat, i també sobre la Llei de transferències comunals, durant la reunió es va parlar de l'opció de modificar els actuals topalls que obliguen els comuns a destinar un 80% de les transferències que reben del Govern a inversió o amortització del deute i l'altre 20%, a despeses de funcionament. En aquest matèria, sembla que hi ha un posicionament força unànime entre els cònsols per plasmar aquest canvi. De moment, s'ha convocat una nova trobada per al 29 de juliol en la qual els comuns portaran la relació entre les competències que tenen atribuïdes i les que realment assumeixen, així com els seus costos. Mentrestant, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va indicar que la seva voluntat és poder tenir enllestides les modificacions de les lleis que afecten els comuns abans de final d'any. Seria un gran èxit si fos així, però serà un objectiu complicat. Sigui com sigui, pensem que la millor manera d'enfocar les modificacions és començar pactant aquells temes en què hi ha més sintonia entre tots i un cop s'hagin tancat, encarar les matèries més delicades.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT