PUBLICITAT

Diferències que s'han de corregir

  • NO POT SER QUE EL SALARI DE LES DONES ESTIGUI EL 27,5% PER SOTA DELS HOMES
EDITORIAL

Eliminar la discriminació que pateixen les dones hauria de ser una prioritat. Una prova n'és la diferència de sous entre els homes i dones.

Així, tal com expliquem en la pàgina tres de l'edició de EL PERIÒDIC D'ANDORRA d'avui, el salari mitjà de les dones és el 27,56% inferior al dels homes. Així es desprèn de les dades publicades per la CASS i que fan referència al salari mitjà corresponent al primer trimestre de l'any. Aquestes dades, desglossades per gènere, demostren que el salari mitjà dels homes se situa en els 2.293,27 euros, mentre que el de les dones és de 1.661,02 euros, és a dir, les dones cobren 632,25 euros menys, és a dir, més de 100.000 de les antigues pessetes a l'any. I és que la discriminació salarial per raons de gènere és probablement un dels indicadors que millor reflecteix el camí que resta per recórrer per arribar a la igualtat efectiva entre homes i dones. En declaracions a EL PERIÒDIC, la secretària d'Estat d'Igualtat, Magda Mata, recorda que les xifres de la CASS són "molt negatives" i afegeix que, en un sector com el financer, i segons es desprèn de la memòria econòmica de l'any passat, la diferència en el salari mitjà mensual es va situar en els 1.882,96 euros. Davant d'aquesta situació, tant la secretària d'Estat com la presidenta de l'Associació de Dones d'Andorra (ADA), Montserrat Nazzaro, ressenyen que cal un canvi de mentalitat que abasti el conjunt de la societat, més enllà de les mesures que es puguin emprendre en el món empresarial. I per aquest motiu, Mata creu en l'aprofundiment en la coeducació dels infants. Per exemple, podria ser un pas endavant la inclusió en l'educació obligatòria d'un temari específic sobre el valor de la igualtat en general i entre gèneres en particular.

A banda de l'esforç en formació i conscienciació, també és necessari engegar mesures d'acció positiva per afavorir l'accés de les dones a treballs més ben remunerats. En aquesta línia, des de l'Executiu hi ha la voluntat d'apostar pel label, o segell, d'igualtat, que es començarà a concedir a les empreses, amb tota probabilitat, a partir del setembre. Aquest segell està previst pel Codi de Relacions Laborals i premiarà aquelles empreses amb una presència equilibrada de dones i homes, uns salaris iguals i una publicitat que no sigui sexista.

En aquesta esfera, el Govern socialdemòcrata ha fet un pas ferm amb la posada en marxa de la Secretaria per a la Igualtat. Aquest òrgan precisament s'ha d'erigir en l'instrument clau per capitalitzar el conjunt d'avenços que s'han de fer en aquest camp. L'impuls de la Llei per a la igualtat efectiva seria un marc idoni per millorar, de manera progressiva, l'actual desigualtat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT