PUBLICITAT

Recursos per tractar l'autisme

  • SENSE INVERSIÓ ES FA DIFÍCIL ACONSEGUIR TRACTAMENTS PER ALS PRIMERS ANYS
EDITORIAL

L'autisme és una síndrome de la qual es desconeixen les causes, tot i que des de fa molts anys se'l reconeix com un trastorn del desenvolupament. Segons una experta, excepte comptades excepcions, l'autisme és congènit (de naixement) i es manifesta en els nens regularment entre els 18 mesos i tres anys d'edat. Els primers símptomes solen ser que el nen perd la parla, no mira als ulls, sembla que sigui sord, té obsessió pels objectes o mostra total desinterès per les relacions socials amb els altres. Una definició senzilla podria ser que l'autisme és una síndrome que afecta la comunicació i les relacions socials i afectives de l'individu.

Segons la Confederación Autismo España, actualment està àmpliament acceptat que els trastorns inclosos dins de l'espectre de l'autisme --segons la classificació internacional vigent: Trastorns Generalitzats del Desenvolupament-- són trastorns neuropsiquiàtrics, que, presentant una àmplia varietat d'expressions clíniques, són el resultat de disfuncions multifactorials del desenvolupament del sistema nerviós central. Els estudis convergeixen a l'hora d'establir que en tot el món 1 de cada 150 nens en edats escolars presenten un quadre d'autisme clàssic. Afecta quatre nens per una nena i es troba la mateixa proporció de casos d'autisme en totes les classes socials i en les diferents cultures estudiades.

Alguns estudis recents estableixen que s'ha produït un gran increment de la taxa de casos identificats. No està clar si això representa un increment real de la incidència, o és un efecte de les modificacions en els criteris diagnòstics, o el que els professionals tinguin una major consciència de l'autisme. Els avenços, en part, ha estat motivats per les pressions dels familiars, gràcies a la constància dels pares reclamant l'atenció als responsables de la sanitat pública. És important invertir en la formació de l'autisme i cal invertir en tractaments per als primers anys, perquè així es podria afavorir una major autonomia dels afectats en la seva edat adulta.

A Andorra, la Fundació BPA col.labora en un nou postgrau destinat als professionals implicats en la detecció, el diagnòstic i el tractament de les persones afectades de trastorns de l'espectre autista. La iniciativa parteix de l'Associació d'Afectats d'Autisme (Autea). El cicle és de baix cost, amb la intenció de captar el màxim de professionals de l'àmbit educacional i sanitari, amb el desig de pal.liar la falta d'especialització i afavorir la detecció precoç. L'Autea, justificadament, vol anar més enllà i reclama una unitat de tractament integral, una demanda que ha de ser escoltada.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT