PUBLICITAT

Un canvi de mentalitat en l’ús del transport públic

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va anunciar ahir la creació d’una targeta unificada per al transport públic, així com la posada en marxa d’un sistema que permeti als usuaris saber quan passarà el proper autobús. La ministra va fer aquestes declaracions en el marc del 14è Fòrum de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), que va tractar sobre la sostenibilitat de les empreses a nivell mediambiental i que es va celebrar a Soldeu.
En els darrers anys s’ha avançat bastant en la millora del transport públic a Andorra, especialment des de l’entrada en servei del Bus express, que ha suposat una experiència positiva per la seva freqüència de pas i per l’obertura d’un carril bus que prioritza la circulació dels autobusos per sobre dels vehicles privats.
Malgrat aquests avenços indiscutibles, l’ús del transport públic a Andorra és encara insuficient. Els horaris no estan prou adaptats, la informació és escassa i els preus no estan suficientments ajustats. L’objectiu final, més que una targeta unificada que integri el bus i les bicicletes elèctriques, ha de ser un abonament o tiquet que permeti als passatgers l’utilització de dos o més línies sense haver de pagar en cada transbord. Només unes tarifes assequibles que  ajudin a  superar el tan arrelat hàbit del cotxe circulant amb un sol passatger, permetran l’increment del transport col·lectiu.
L’ús sistemàtic i massiu del vehicle privat col·lapsa les ciutats i les fa més brutes i més sorolloses. Als problemes de trànsit que aclaparen els carrers i deteriora els edificis s’uneix la progressiva manca d’espais d’aparcament per satisfer la demanda dels usuaris d’automòbil privat. Paradoxalment, sembla que avui dia només fa servir el bus aquells que no tenen una altra alternativa, i aquest és un model a canviar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT