PUBLICITAT

Les noves normes que manaran en les relacions laborals

El Grup Parlamentari Demòcrata ha entrat a tràmit parlamentari les tres proposicions de llei que tenen per objectiu reformar el Codi de relacions laborals: la llei de les relacions laborals, la llei d’acció sindical i patronal i la llei reguladora del conflicte col·lectiu. Ho ha fet després d’analitzar les gairebé 270 aportacions que han fet els agents socials i econòmics, i entre els canvis més significatius respecte als esborranys presentats a l’abril, hi ha l’ampliació dels permisos de paternitat, que serà d’un mes, acabant d’aquesta amb una anomalia en la figura del pare. Els permisos de maternitat es mantenen en els cinc mesos que ja contemplava l’esborrany, i la novetat rau en què també s’aplicaran en els casos d’adopció. Dos canvis que s’han de considerar positius per als ciutadans. La gran retallada ve per la indemnització per als acomiadaments injustificats i no és seriós afirmar –com va fer DA ahir en la roda de premsa– que la rebaixa es veu compensada per l’increments dels permisos de paternitat i maternitat, són dues coses diferents que no tenen cap lligam.
La retallada en aquest punt permet acontentar els empresaris, que demanen més flexibilitat en els acomiadaments i va en la mateixa línia d’altres països europeus que han aprovat reformes laborals –sota l’excusa de la crisi econòmica– per facilitar els acomiadaments.
Altres aspectes del projecte de llei és la supressió del contracte verbal, una fórmula anacrònica més propi de temps medievals que d’un país modern. Un dels canvis introduïts és l’eliminació de la disposició que encomanava el Govern a crear un fons de capitalització –que s’havia de nodrir amb aportacions de l’empresari i del treballador– per fer front a rebaixes salarials quan es redueix la jornada laboral. S’haurà de veure com evoluciona el mercat laboral.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT