PUBLICITAT

El mal tràngol del sector turístic

EDITORIAL

L'Organització Mundial del Turisme (OMT) celebra avui el Dia Mundial del Turisme a Guangdong, la Xina, sota el lema Turisme i Biodiversitat i coincidint amb l'Any Internacional de la Biodiversitat declarat, en una jornada que abordarà la contribució de la indústria turística a l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament del Mil.lenni de les Nacions Unides. En el seu missatge amb motiu d'aquesta celebració, el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki Moon, demana la col.laboració dels Governs, de les autoritats turístiques i del sector privat per a posar de relleu com el turisme pot alleujar la pobresa i col.laborar en la protecció de la biodiversitat.

L'ONU es va marcar al 2002 aconseguir per aquest any una reducció significativa en la taxa de pèrdua de biodiversitat. El Dia Mundial del Turisme se celebra cada 27 de setembre des del 1980, com a commemoració al dia deu anys abans en el qual es van signar els Estatuts de l'OMT, amb l'objectiu de fomentar la sensibilització entre la comunitat internacional sobre la importància del turisme i el seu valors socials, culturals, polítics i econòmics.

Malgrat aquestes bones intencions, la realitat és que la gran preocupació del sector és la superació de la crisi econòmica que tant s'ha deixat notar en el sector turístic, i que està provocant, a Andorra i en molts altres països, un descens tant en arribades de turisme internacional com en ingressos. Les xifres de recuperació, segons l'OMT, no quadren a Andorra, on el descens és més pronunciat. Els empresaris del ram veuen amb temor com, a les portes de l'inici de la temporada d'esquí, l'atur s'aguditza a Espanya, el mercat que més visitants aporta a Andorra segons confirmen les dades del departament d'Estadística. Les darreres xifres, corresponents al mes passat, indiquen una disminució de l'11,7% de visitants respecte a l'agost de l'any passat, tot i que es va produir un lleuger augment del nombre de turistes (que pernocten). La preocupació és evident, com s'ha expressat des de la mateixa Taula de Turisme. Andorra te un potencial enorme, amb una oferta d'allotjaments envejable i unes pistes d'esquí úniques, que generen uns beneficis al conjunt del país que supera amb escreix les inversions que es fan des de les administracions públiques.

Des d'Andorra Turisme es pot treballar molt i be. Es continua donant voltes sempre a les mateixes premisses, com la desestacionalització, el turisme de qualitat per sobre del massiu, i l'esforç en promoció. Govern, comuns i empresaris del sector han de treballar conjuntament per explotar aquest potencial que té el país, basat en la neu, però també en el comerç i en un patrimoni natural i cultural, que no ha estat encara exposat en tota la seva dimensió. I, probablement, no s'ha de deixar de mirar al sud, però si destinar una major atenció al nord, on les xifres de turistes, tenint en compte la proximitat, són encara insatisfactòries.


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT