PUBLICITAT

La regla d’or, una llei de molt curt recorregut

La proposició de llei de sostenibiltat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, coneguda com la Regla d’Or, es va aprovar el desembre del 2014 amb el suport dels demòcrates i el vot en contra dels grups socialdemòcrata i mixt. Va ser en la mateixa sessió del Consell General que es va aprovar la llei mordassa. El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va explicar als consellers que la regla d’or seria una bona eina de gestió pressupostària.
Doncs bé, el que ha estat és una llei de poc recorregut que no pot ser complida per aquells que la van promoure i que ara demanen fer cas a la realitat, una realitat que molts ja van veure fa dos anys i que va rebre les crítiques de Jaume Bartumeu i de David Rios. El que fa dos anys era una llei essencial per contenir la despesa de les administracions, ara s’ha transformat en una quimera que pot portar al Govern a no disposar del pressupost del 2019.
Cinca va defensar ahir en seu parlamentària una «fórmula menys sofisticada» per a la limitació del dèficit anual, de manera que l’Executiu proposarà que el Consell General treballi en un seguit de canvis per a modificar la limitació màxima de la despesa i també del creixement de la despesa corrent.
Sembla bastant clar que la llei haurà de patir modificacions per evitar que futurs governs (independentment del seu color polític) tinguin problemes amb el pressupost.
Tots els grups de l’oposició van dirigir crítiques al Govern, la majoria basades en el fet que la regla d’or va ser aprovada només amb els vots de DA i que ara es demana la implicació de la resta de grups per fer els canvis. És evident que la llei va ser aprovada amb uns objectius que no es poden complir i per tant amb més o menys grat serà obligat modificar-la.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT