PUBLICITAT

25 anys de relacions amb alts i baixos

El ministre d’Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, visitarà Andorra els dies 3 i 4 d’octubre, i El Govern confia que fins i tot pugui aterrar a la Seu. La notícia coincideix en la setmana que s’ha celebrat el 25 aniversari de relacions entre Andorra i Espanya.
Els dos Governs en una declaració conjunta han expressat la seva «ferma voluntat» de perpetuar unes «sòlides relacions bilaterals» que fomentin els «valors compartits» i la cooperació en matèries com educació, sanitat , medi ambient, seguretat i transport. El Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació va ressaltar en un comunicat que aquesta «cooperació privilegiada» entre Espanya i Andorra ha arribat a un «nivell excepcional» i constitueix un «fidel reflex» dels vincles humans, culturals i econòmics entre tots dos països. El comunicat conjunt celebra el 25è aniversari de la signatura i entrada en vigor del Tractat de Bon Veïnatge, Amistat i Cooperació, pel qual Espanya i França van reconèixer a Andorra com a Estat i van establir relacions diplomàtiques.
Andorra sempre ha tingut molt clar que no es pot prescindir de les bones relacions amb els dos països veïns. Precisament aquest veïnatge també ha estat la causa dels diferents episodis de friccions, que amb l’estat del sud es poden resumir bàsicament en el contraban de tabac i amb l’evasió fiscal de ciutadans espanyols.
Si es fa una mirada enrere al llarg d’aquest quart de segle de relacions   diplomàtiques es pot constatar que aquella Andorra no té res a veure amb l’actual. S’ha fet un gran esforç –a vegades a contracor– per adoptar els estàndards internacionals en matèria de transparència fiscal; es lluita contra el contraban i Andorra ha deixat de ser aquell veí molest que veien els espanyols. Això sí, a vegades els canvis han estat forçats per aquest desequilibri entre un petit país i un de gran, però amb tot, als dos costat hi ha el ple convenciment que només amb la bona entesa es poden aconseguir acords que acontentin tothom.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT