PUBLICITAT

Les línies vermelles del nou sistema sanitari

La CASS només reemborsarà el 33% de la visita als pacients que no segueixin la via integrada, és a dir, que es visitin directament amb l’especialista sense passar pel metge referent. Aquest és un dels principals canvis que s’implementaran amb el canvi de la llei de la CASS aprovada ahir pel Govern que s’emmarca en la reforma sanitària. El ministre de Salut va donar ahir alguns detalls més de les novetats que afectaran a tota la població, malgrat que encara es desconeix la data exacta d’implementació. Ara per ara només hi ha un dia marcat el calendari: a partir del 17 de setembre els pacients podran començar a determinar qui volen que sigui el seu metge referent. La data també serà l’inici de la figura del tercer pagador per a la gent que es dirigeixi al metge referent.
Entre els canvis, també hi haurà una reducció del reemborsament de la CASS si les proves a realitzar les ha encarregat un metge diferent al de capçalera o si es va directament a un especialista. Hi haurà, però, algunes excepcions com en el cas dels ginecòlegs, oftalmòlegs i estomatòlegs.
Un seguit de canvis que, a priori, com totes les reformes, pot ser mal rebuda per la ciutadania, però que no s’allunyen d’altres sistemes com en el cas de l’espanyol, en què la figura del metge referent està totalment acceptada i que va en la línia de reduir la disbauxa de despesa de la CASS. I especialment per a la gent amb més dificultats econòmiques, la part més beneficiosa del canvi serà la implementació de la figura del tercer pagador. Cal ara conscienciar a la població que s’ha de fer un bon ús del sistema sanitari per mantenir-lo en el temps i que no fer-ho suposa un cost elevat per a la societat i ara també per al pacient. Però sobretot, cal definir ja la cartera de serveis perquè els ciutadans tinguin clara la cobertura sanitària de la qual disposen, més enllà d’assumir que primer hauran de visitar el metge referent. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT