PUBLICITAT

La unitat de radioteràpia, una mica més a prop

La unitat de radioteràpia és, des d’ahir, una mica més a prop, després de la presentació del projecte guanyador. Es tracta d’una reivindicació llargament demanada per la ciutadania i és que, malauradament, el càncer acostuma a picar la porta de totes les famílies. Potser la massa crítica d’afectats que Andorra proporcionarà a la unitat estarà per sota de la seva capacitat, però per a aquestes persones i per a tot el seu cercle familiar, la inversió pagarà la pena i no oblidem que qualsevol de nosaltres pot ser, en qualsevol moment, o l’afectat directe o part d’aquest cercle. 
Ara bé, la unitat de radioteràpia torna a posar de manifest alguns paràmetres que caldria treballar per millorar la sanitat andorrana. En primer lloc, caldria definir com més aviat millor si el model de gestió de la unitat de radioteràpia serà públic, privat o una altra modalitat. Perquè  ningú dubta que la qualitat assistencial serà, en qualsevol cas, bona, però també tenen els ciutadans tot el dret a saber com afectarà la infraestructura a les finances públiques. 


En segon lloc, i relacionat amb l’operabilitat de la màquina de radioteràpia per sota de les seves capacitats, caldria esmerçar més esforços en aconseguir una xarxa sanitària integrada al territori del Pirineu, de manera que ciutadans espanyols i francesos de la zona també es poguessin beneficiar d’aquest aparell i ajudessin a rendibilitzar la inversió. A més, aquesta integració sanitària, aniria molt més enllà de la unitat de radioteràpia i provocaria una situació de win-win entre pacients i prestadors de serveis sanitaris.


Per últim, tal com va reiterar l’Assandca ahir, és imprescindible disposar de millors estadiístiques sobre l’afectació del càncer al país per poder dissenyar estratègies amb previsió i mesura i, perquè no, per assegurar que tots els malalts reben l’atenció sociosanitària que mereixen. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT