PUBLICITAT

Més que un gest dels comuns

  • ELS SET COMUNS ES COMPROMETEN EN UN DOCUMENT A REDUIR DESPESES
EDITORIAL

Els cònsols van transmetre ahir un senyal d'austeritat en un moment en què la crisi econòmica ofega i les finances comunals travessen una situació delicada, amb la caiguda dels ingressos i un progressiu augment de les despeses de funcionament. En la part positiva, la crisi està forçant els mandataris comunals a fer un esforç d'estalvi i a oblidar als anys d'opulència amb grans inversions i el constant increment de les plantilles de funcionaris. L'acord, que haurà de ser ratificat pels respectius consells comunals, és estrictament en l'àmbit local, i és d'esperar que ningú l'apadrini amb fins polítics i electoralistes ni que s'associï a iniciatives dins de l'escenari de la política nacional ni a propostes concretes de grups parlamentaris.

En tot cas, caldrà clarificar que la iniciativa neix a Escaldes-Engordany, promoguda per Antoni Martí, que va aconseguir arribar a la reunió de cònsols d'ahir, a la seva parròquia, amb un document consensuat i validat per la resta de dirigents comunals, que van anar fent les seves aportacions fins a aconseguir un text que reuneix el suport de les set par- ròquies. Una tasca que, a priori, s'ha de destacar i que suposa la destresa de trobar el suport de polítics de diferents tendències.

Però el que realment és important és el compromís. Compromís que s'articula en diferents obligacions que s'hauran de desenvolupar, amb l'objectiu comú de reduir la despesa, el gran problema de les corporacions locals. L'articulat del document estableix que no es faran noves contractacions de personal en el que queda de mandat comunal; es fa una aposta decidida per la mancomunitat de serveis en el màxim de par- ròquies possibles, i es comprometen a acatar de manera estricte la Llei de finances comunals, que fixa que l'import dels preus públics es determina de manera que es cobreixi el cost del servei que donen els comuns i, d'aquesta manera, s'evita la competència amb empreses privades que ofereixen el mateix servei.

El mandataris locals també aposten per homogeneitzar les condicions laborals dels seus treballadors i es comprometen a evitar les diferències en taxes i impostos en funció del lloc de residència.

Feia falta un gest com aquest. Fins ara s'han duplicat serveis, s'ha duplicat la programació cultural, s'han ofert cursets i tallers de tota mena sense a penes demanda i ha continuat engreixant el nombre de funcionaris. Una altra aspecte que els cònsol hauran de respectar són aquells serveis bàsics que les famílies no poden prescindir, especialment en aquesta conjuntura tan negativa. En resum, que caldrà respectar el serveis més socials i més imprescindibles.Per a més informació consulti l'edició en paper.Comenta aquest article

PUBLICITAT