PUBLICITAT

Purito guanya Il Lombardia

AGÈNCIES
Periodic
Foto: TONY LARA

El resident Joaquim ‘Purito' Rodríguez, de l'equip Katusha, va posar ahir la cirereta a una gran temporada amb un triomf de prestigi a la clàssica Il Lombardia, disputada entre les localitats italianes de Bèrgam i Lecco, de 251 quilòmetres de recorregut.

‘Purito' Rodríguez es va escapar del grup de favorits en l'última ascensió a Vila Vergano, va aguantar a la perfecció els últims nou quilòmetres de baixada i es va imposar en solitari amb un temps de 6h36:27, per davant del seu compatriota Samuel Sánchez (Euskaltel-Euskadi), que va arribar a nou segons en guanyar a l'esprint del grup perseguidor al colombià Rigobergo Urán (Sky).

El ciclista català redident al Principat, primer espanyol a guanyar aquesta prova, l'edició inicial de la qual es va disputar el 1905, també es va situar com a número u del rànquing mundial, plaça que arrabassa al britànic Bradley Wiggins.

Sota una constant i intensa pluja, les caigudes en els descensos dels diferents cims van ser nombroses i una d'elles es va cobrar com a víctima il·lustre el belga Phillippe Gilbert (BMC), campió mundial, en caure al costat del seu company Alessandro Ballan i al seu compatriota Lucca Paolini (Katusha).

Una vegada superat el Muro de Sormano, en el qual els ciclistes van passar pel primer gran sedàs, també va caure l'italià Vincenzo Nibali (Liquigas), encara que aquest va poder aixecar-se sense excessius problemes i enllaçar amb el grup de favorits, en el qual hi havia Alberto Contador sense companys del Saxo Bank, diversos Euskaltel-Euskadi, ‘Purito' Rodríguez, el vencedor de l'any passat, el suís Oliver Zaugg (Radioshack), el canadenc Ryder Hesjedal (Garmin) –guanyador del Gir 2012– i Urán al capdavant dels Sky.

El belga Kevin de Weert va donar el primer avís seriós, al que va respondre amb promptitud el portuguès del Movistar Rui Costa. Mikel Nevi (Euskaltel) també ho va intentar, però amb prou feines va poder progressar.

El corredor lusità, que va arribar a disposar de més de mig minut d'avantatge, no va poder suportar la reacció del grup per la labor de Katusha, Lampre, Euskaltel i Sky, i va ser atrapat a tretze quilòmetres per a la meta.

L'última pujada, com es preveia, estava destinada a ser la clau de la prova. Va haver-hi diversos intents, però només va fructificar la que va protagonitzar, amb la seva força habitual, ‘Purito' Rodríguez.

Contador va provar de seguir la seva estela, però no va aconseguir atrapar el cap de la cursa. El corredor del Katusha sabia que no podia desaprofitar l'oportunitat i, després de coronar en solitari, es va llançar a la baixada darrere del triomf, malgrat el perill de la carretera sota la intensa pluja.

Per darrere es va formar un grup de privilegiats que, comandat pels Sky Urán i Sergio Hainaut, no va aconseguir enllaçar amb ‘Purito' Rodríguez, que va arribar a la meta a Lecco amb nou segons d'avantatge finalment sobre els seus perseguidors, encapçalats per Samuel Sánchez, que havia enllaçat a la baixada per obtenir el seu quart podi en aquesta prova.

Després del segon lloc del Giro i el tercer a la Vuelta a Espanya, va ser la cirereta a una espectacular campanya per a ‘Purito' Rodríguez, que tan bon punt va arribar va ser felicitat per Alberto Contador, que va posar fi a la seva curta temporada després de reaparèixer a la Vuelta.

Ambdós van expressar la seva felicitat. Contador, novè, es va mostrar sempre molt actiu i atent. Va provar de seguir l'increïble atac de ‘Purito', però no va poder. No obstant això, va assegurar que estava molt content pel seu company en la selecció espanyola, que va destacar que era un dels triomfs més importants de la seva vida amb el qual posa un colofó brillant al 2012.

El cap de files del Katusha lidera la classificació mundial amb 692 punts. Wiggins és ara segon amb 601 punts, mentre que Alejandro Valverde, que no va poder córrer aquest dissabte per una grip, és cinquè amb 394.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT