PUBLICITAT

Cristian Asensio President del Sitca

CRISTIAN ASENSIO: «En cultura sindical estem a anys llum d’altres països»

Cristian Asensio
Cristian Asensio
–Què hauria de fer el Govern per facilitar la labor sindical?
–Primer de tot adherir-se com a estat membre a l’Organització Internacional del Treball (OIT) i ratificar els convenis fonamentals d’aquesta organització, ja que en l’actualitat Andorra es troba al marge de qualsevol obligació i compromís de caràcter laboral internacional. De ben segur que aquest organisme ens assessoraria per tal de poder confeccionar una llei que protegeixi i promocioni els drets relacionats amb el treball.
 
–Què espera de la nova ministra d’Afers Socials i Ocupació? Més facilitats i més sensibilitat?
–M’encantaria que sabés treballar en  el concepte d’aconseguir el perdre la por. La por que tenen molts treballadors en ser expedientats, discriminats i fins i tot despatxats de la seva feina per participar activament dins d’una organització sindical, associació de treballadors o be, simplement,  lluitar obertament en la defensa dels drets dels treballadors.
 
–Tot i els avenços, com valoraria la matèria sindical andorrana?
–En cultura sindical estem a 40 anys llum amb resta de països europeus, per 50.000 raons. Tant el poder polític, com els empresaris i els treballadors no valoren ni entenen positivament l’acció sindical. Estic segur que poc a poc les organitzacions sindicals o associacions de treballadors tindran la repercussió i la força que li corresponen. De fet, el cas BPA és tot un exemple, ja que els empleats s’han associat per a defensar els seus drets. Animo a la resta dels diferents col·lectius dels diferents sectors a associar-se en be dels seus drets, S’ha d’estar preparat en tot moment per a qualsevol situació. La unió fa la força.
 
–Què li sembla que en una jornada com la d’avui no hi hagi cap manifestació al país?
–M’agradaria més que és convoqués una manifestació que congregués a milers de persones, però s’ha de ser realista. Amb tots els hàndicaps que tenen els treballadors d’Andorra és inviable. És per aquesta raó que hem canviat el format de la festa del dia 1 de maig i serà una festa més lúdic-familiar. L’objectiu que ens hem marcat els diferents sindicats i associacions de treballadors, (USDA, SAT, USTCEE, SITCA) és donar-li continuïtat a aquest format per tal que d’aquí a uns anys es consolidi i poder tornar convocar una manifestació reivindicativa que agrupés a tots els sectors laborals.
 
Què li agrada d’Andorra?
 –És el país que va acollir als meus pares, és el meu país i el dels meus fills. És un petit país, que a poc a poc es va convertint en gran país.
 
–I el pitjor?
–La imatge amb que ens veuen, darrerament, a l’exterior.
 
Quin és el seu racó preferit del país?
–La Vall d’Incles. Hi tinc molts records.
 
–Està d’acord amb pagar IRPF?
–Sí, sempre i quan la recaptació serveixi per millorar la sanitat, l’educació, l’atur o la cultura.

–Algun cop ha pensat en marxar a treballar a l’estranger?
–No.
 
–Li satisfà el model sanitari?
–No gaire, la veritat. Soc partidari d’un altre tipus de model, una sanitat gratuïta i universal i que pugui garantir la protecció de la salut i de la jubilació. 
 
–Comprar a Andorra és barat?
–Actualment no. A dia d’avui, la gran majoria de productes es troben igual o més barats als països veïns.
 
–L’interessa la política?
–Si i tant que m’interessa. De fet, crec que el sindicalisme es una altra forma de fer política.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT