PUBLICITAT

JOAN PUJOL Astrònom

JOAN PUJOL «L’astronomia explica fets emmarcats en el misteri»

L'atrònom Joan Pujol durant un dels seus tallers.
L'atrònom Joan Pujol durant un dels seus tallers.
Joan Pujol és astrònom divulgador al Centre d’Observació de l’Univers, un centre de difusió i aprenentatge de l’astronomia situat a Àger. Pujol destaca que cada any fa entre dues o tres activitats de divulgació astronòmica a Andorra. L’última activitat va ser el Taller Intergeneracional al Centre L’Espai de Crèdit Andorrà, on els assistents van construir un rellotge de sol. / Per ESTEFANIA GRACIA
 
–Quines tasques desenvolupa com a astrònom divulgador?
–Fem activitats de divulgació a nivell turístic i pedagògic, tenim uns observatoris i un planetari al Centre d’Observació de l’Univers per fer els diferents tallers, però a part, també faig activitats de divulgació en altres indrets, sobretot de Catalunya, com a escoles o centres cívics. 
 
A més, ja fa anys que tinc la sort de fer els tallers de lleure i divulgació a Andorra, per exemple, a biblioteques, i el mes que ve, durant els dies 4 i 5 de maig, faré uns tallers d’astronàutica a la biblioteca d’Encamp. 
 
–Quin és l’objectiu d’aquests tallers?
–Intento acostar el món de l’astronomia a la ciutadania, i també de l’astronàutica, perquè arribi d’una manera més directa a tots els públics. Evidenment, cada activitat també s’adapta al cicle d’edat, perquè no és el mateix fer una activitat per a un públic infantil que fer-ho per a un públic adult. 
 
–Quines activitats es desenvolupen als tallers?
–Faig tallers on es potencia molt la manualitat, agafant com a referent el món de l’astronomia. Fem, per exemple, rellotges de sol, maquetes a escala de planetes per representar els eclipsis de lluna o altres petits artefactes més elaborats, com un espectroscòpic solar, tot i que això ja és per a públics més adults.

Després, també hi ha la part més de conferència d’actualitat, i com  últim apartat, faig també observacions telescòpiques, tinc diversos telescopis i de nit podem observar les estrelles i la lluna, i de dia, disposo d’uns telescopis especials per observar el sol.
 
–L’astronomia es pot veure sovint com una branca científica força complexa, canvia la visió dels ciutadans després dels tallers?
–La meva intenció és que la gent vegi que la ciència és una proposta propera, engrescadora, i sobretot, entenedora, perquè en ocasions, quan es proposa a la gent una tasca de ciència, aquests pensen que si no s’està ficat en aquella activitat, no s’entendrà res, però no és així, els tallers que faig són per a tots els públics. Sempre intento fer les activitats amb un llenguatge planer, que la gent entengui els conceptes, però també és important captar l’atenció de l’espectador. Cal buscar una manera d’interaccionar amb la gent, que sigui propera i que els assistents s’hi trobin confortables. 
 
–La societat d’Andorra s’interessa per l’astronomia?
–La veritat és que sempre he tingut un bon acolliment per part de les diferents activitats que he fet a Andorra, tan per l’organitzador com pels assistents. 
 
Sempre m’he sentit ben acollit i mai m’he trobat amb un desencís, les activitats que he fet al Principat sempre han comptat amb molta participació. La gent et respon bé i quan veus que s’ho han passat bé, ja no pots demanar res més. A més, l’astronomia té un punt a favor, i és que sempre s’expliquen coses que  formen part del misteri i que la societat –des que té ús de raó– s’ho ha preguntat. Com per exemple, perquè el sol fa llum –que és un dels dubtes més primitius– o perquè la lluna gira al voltant de la terra, son qüestions que la humanitat sempre s’ha preguntat. 
 
Per tant, hi ha un punt a favor, perquè la gent que ve als tallers i xerrades que faig sobre astronomia, ja ve predisposada a intentar treure’n l’entrellat, tot i que no sempre és possible. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT