PUBLICITAT

XEVI VERDAGUER Divulgador Científic

XEVI VERDAGUER «S’ha d’evitar arrossegar el cúmul d’estrògens»

El divulgador científic i terapeuta, Xevi Verdaguer.
El divulgador científic i terapeuta, Xevi Verdaguer.
El divulgador científic Xevi Verdaguer va inaugurar divendres passat  a Andorra el cicle de conferències Transforma’t. Tu decideixes com millorar la teva salut. Tanmateix, Verdaguer treballarà en breus amb el seu equip mèdic al Principat en la nova Clínica Omega Zeta, que obrirà les seves portes passat l’estiu. / Per ESTEFANIA GRACIA
 
–En quin format s’emmarquen les jornades?
–El format s’inclou en la divulgació científica per intentar apropar els conceptes a la gent del carrer. En les conferències també hi participa el director de la Càtedra d’Oncologia de la Universitat de Barcelona, Pere Gascón. 
Per exemple, durant la jornada que vam fer divendres passat a Andorra ell va fer la introducció de la problemàtica que es viu dins la societat avui en dia. Perquè cada vegada hi ha més problemes amb depressió, gent amb sobreprès, diabètics o malalties autoimmunes. En aquest sentit, cal fer alguna cosa per prevenir i informar a les persones sobre que cal fer per millorar la salut. 
 
–El cicle també empra les noves tecnologies...
–Sí, durant les conferència es presenten unes càpsules gravades de tres humoristes molt coneguts d’Espanya donant un toc d’humor. Així, es barreja el coneixement amb l’entreteniment. És la part que hi posa la productora El Terrat.
També oferim vídeos on es pot veure com l’estrogen viatja pel cos humà. És una manera molt efectiva de mostrar coses. Però el protagonista estrella de les conferències és l’estrogen. 
 
–Perquè n’és el protagonista?
–Parlem sobre que dóna problemes de depressió, hormonals, problemes d’èczemes, migranyes... També dóna problemes de pròstata i colon en els homes, i de mama i úter en les dones. 
Aquests efectes es poden produir durant els anys quan s’arrossega el cúmul d’estrògens. És una hormona indispensables des que som petits per ajudar a calcificar els ossos i créixer, però si s’acumula, al final dóna molts problemes de salut. 
A més, durant les jornades intento ensenyar a les persones com saber si hi ha alguna cosa que no funciona del tot bé. I un cop la gent s’adona si hi ha alguna cosa a millorar, llavors explico propostes terapèutiques pel que fa a l’alimentació com a hàbits de vida. 
 
–Com es pot saber si alguna cosa no va bé?
–Per exemple, les dones sabran que tenen un cúmul d’estrogen en el seu cos si a final de mes tenen dolors premenstruals. Paral·lelament als dolors, els estrògens poden ocasionar mames fibroses. També causen contractures, migranyes, i hi ha més tendència a patir hipotiroïdisme, fent que les afectades siguin fredoliques, que s’engreixin amb facilitat o que retenguin més líquids.
En el cas dels homes, no tenen una quantitat tant alta d’estrògens, però alguns nois tenen predisposició –des del naixement– a tenir-ne més. Aquests són els homes que tenen el segon dit de la mà dreta igual o més llarg que el quart dit de la mateixa mà. Tenen més possibilitats de patir problemes de circulació. 
 
–Què és el primer que cal fer quan s’ha detectat que alguna cosa va malament?
–Un cop saps que tens cúmul d’estrògens, cal esbrinar com frenar l’aromatasa, l’enzim que fabrica estrògens. Hi ha certs hàbits de vida que acceleren l’aromatasa i altres que la poden frenar. Per exemple, entre les coses que acceleren l’aromatasa i que hauríem d’evitar hi ha el gluten, l’estrès i el greix. 
 
–Aquests temes es tracten en la sanitat d’Andorra?
–Bé, en breus, s’obrirà al Principat una Clínica Omega Zeta –passat l’estiu– on es desenvoluparà aquesta medicina integradora que hem estat comentant. Jo ja hi col·laboro en la clínica de Barcelona i ara podré tenir un equip a aquí per seguir treballant en l’àmbit. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT