PUBLICITAT

MARC PUJOL: «Els valors que tens a la vida són aplicables al futbol»

MARC PUJOL: «Els valors que tens a la vida són aplicables al futbol»

Marc Pujol, en un partit contra la UE Santa Coloma.
Marc Pujol, en un partit contra la UE Santa Coloma.
Als sis anys va començar a xutar la pilota i des de llavors no ha parat de fer-ho. Ara en té 33 i continua sent una peça indispensable tant al Don Denis FC Santa Coloma, amb el que s’acaba de proclamar campió de Lliga, com amb la selecció absoluta. La seva trajectòria és llarga i ha arribat a jugar a la Segona Divisió B amb el Figueres. A Tercera va fer-ho amb el Sant Andreu, Santa Eulàlia d’Eivissa, Santboià, Manresa i Balaguer, mentre que a l’FC Andorra a Primera Catalana. Amb el conjunt colomenc, del qual és el capità, en un parell de mesos torna a tenir el repte de superar una ronda de la fase prèvia de la Lliga de Campions, com van aconseguir fer fa dos anys.
 
–L’esportista neix o es fa?
–Se’ns dubte, es fa. Pots néixer amb talent, però sense esforç no serveix de res. Com deia Picasso, «si m’arriba la inspiració que em trobi treballant».
 
–Qui és el seu ídol d’infantesa?
–Eric Cantona. El trobava molt avançat al seu temp, a tots els nivells. M’agradaven moltes coses d’ell. A part de la seva qualitat tenia molt caràcter, que a l’època no es veia tant com ara, portant al límit el seu esperit competitiu. Un altre que seguia era a Alessandro del Piero, que és un altre tipus de jugador. Tenia moltíssim talent i de ben jove ja va començar a tenir grans actuacions al calcio.
 
–I la seva referència en l’actualitat?
–Andrés Iniesta. És un jugador extraordinari. És admirable que sent un dels quatre o cinc millors futbolistes del món continua sent ell mateix, sent una persona bastant normal.
 
–Què el motiva a aixecar-se cada dia del llit?
–Ser millor per ser més feliç. Fa quatre anys vaig començar a estudiar una carrera perquè tenia clar que volia treballar en l’educació. Si creus que pots ser bo en alguna cosa has d’apostar per ella per assolir l’objectiu que t’has marcat.
 
–Té confiança en el futur?
–Vull tenir-la. Comptar amb una visió positiva és molt necessari per tirar endavant. És necessari pensar que les coses que hi ha al teu voltant poden millorar.
 
–Es dedica plenament a l’esport o té altres feines?
–Tinc una feina, tinc la formació de mestre de primària.
 
–A part de dedicar-se al futbol, té alguna afició? Quina?
–Llegir. No sóc lector de grans novel·les, però sí que m’agrada tot el que està relacionat amb el món de la filosofia, amb un conceptes que poden aplicar-se en el dia a dia.
 
–Un petit plaer diari?
–Només despertar-me i aixecar-me m’agrada posar-me música. És una manera d’endollar-me al món al matí i ser positiu. No es podria viure sense música, és molt necessària.
 
–Què el pot treure de polleguera en una competició?
–La visió que té molta gent del món del futbol sobre el mateix futbol. Els que tracten d’enganyar l’àrbitre per treure’n profit propi. Tot el que sigui sortir de ser honest no fa cap mena de favor a l’esport. Els valors que tens a la vida són aplicables al futbol.
 
–Tres valors fonamentals que li demanaria a un jugador?
–Humilitat, esforç i companyonia.
 
–Creu que a Andorra la feina dels esportistes té prou reconeixement?
–Al país estem una mica mancats de mitjans. En calen més perquè s’ha d’apostar fermament per tenir bons esportistes i implantar una cultura de l’esforç.
 
–Quines mesures polítiques creu que l’ajudarien en la seva activitat?
–Sobretot ha d’anar en dues línies. La primera tenir bons formadors. L’altra és apostar pels joves i que puguin comptar amb tots els mitjans possibles, com instal·lacions adequades i tenir un sistema de beques per a formar-se fora mentre que aquí no es pugui fer d’una forma millor que l’actual. Una manera de millorar el que tenim és incidir en els que comencen.
 
–Quin consell donaria a un jove esportista?
–Tenir molt clar quin és el teu objectiu. I treballar sense parar. És esport, però també s’aplica la filosofia de vida. El camí és llarg i entremig hi ha moltes distraccions, a més de que passes per diferents moments personals, però sempre s’ha de continuar amb la idea clara d’aconseguir allò que vols.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT