PUBLICITAT

Francesc López Director de Gastropirineus

«Volem incidir en la sostenibilitat pirinenca»

Per Mireia Aguilar

Franccesc López
Franccesc López

Francesc López és el director de Gastropirineus, les jornades professionals de gastronomia i de cuina dels Pirineus. La segona edició de la iniciativa començarà dilluns a Puigcerdà i Alp i comptarà amb la incorporació de representants d’Andorra. 
 
–Quants expositors participen a Gastropirineus?
–Les jornades acolliran uns 25 estands que representen uns 250 productors, ja que hi ha moltes agrupacions de petits emprenedors en associacions comarcals i cada una d’aquestes porta una selecció del seu territori. 

–Aquest any les jornades s’han internacionalitzat. 
–Sí, hi participen per primera vegada representants dels Pirineus andorrans i francesos.

–Com va sorgir la idea de crear Gastropirineus?
–Hi havia la necessitat de posar en valor la cuina del Pirineu i donar visibilitat a aquests petits productors que fan elaboracions singulars i treballen amb productes que, fins i tot, havien estat a punt de desaparèixer. És una oportunitat per donar-los visibilitat i que puguin entrar en contacte amb cuiners i restauradors.

–Quins són els productes en risc d’extinció?
–El pèsol negre, per exemple, però també altres espècies de fruites i verdures típiques d’algunes zones, com la pera de Puigcerdà. Són productes que hem de procurar que es mantinguin i es potenciïn.

–Per què aquestes varietats han arribat a estar amenaçades?
–Després d’un procés d’estandardització del consum global, hi ha hagut varietats que no tenien sortida. Els petits productors que quedaven es van adaptar a les opcions que tenien més acceptació. També pel desconeixement del producte o perquè la cuina tradicional en què s’utilitzaven ja no es fa. Pensem que si es reincorporen a les cartes dels restaurants, els cuiners actuaran com a prescriptors d’aquestes espècies i hi haurà interès entre el públic.


–Quin efecte tenen les jornades sobre el territori?
–Tot això dona personalitat a la cuina dels Pirineus i la revalora com a component important de l’oferta turística. A més, Gastropirineus vol tenir un efecte en la sostenibilitat del territori perquè si els petits productors tenen oportunitats de guanyar-se la vida, vol dir que no tanquen les seves explotacions.

 –Quins objectius es marquen per a les properes edicions?
–A la llarga, un cop tinguem un bon reguitzell de productes i de plats catalogats com a plats dels Pirineus, volem crear el segell ‘Cuina del Pirineu’, en col·laboració amb la Fundació Institut Català de la Cuina. Hem iniciat converses amb el departament d’Agricultura del Govern andorrà i esperem que fructifiquin perquè se sumin a la iniciativa.   

Comenta aquest article

PUBLICITAT